Πιο βλαβερό για την υγεία είναι το συμβατικό τσιγάρο σε σχέση με τα νέα προϊόντα θέρμανσης καπνού, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά την οποία αποδείχθηκε ότι το πρώτο προκαλεί σημαντικά μεγαλύτερη αύξηση αρτηριακής σκληρίας και επιβάρυνση του οξειδωτικού φορτίου.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, το Εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας της Β’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ μελέτησε την επίδραση του προϊόντος θέρμανσης καπνού σε εξειδικευμένους δείκτες της καρδιακής λειτουργίας, της αρτηριακής σκληρίας, της ενδοθηλιακής ακεραιότητας, καθώς και σε βιοδείκτες του οξειδωτικού φορτίου και της θρόμβωσης.

Με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας, ο αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου στο Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», Ιγνάτιος Οικονομίδης, μίλησε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και εξήγησε ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο προϊόντων.

Υπολογίζεται ότι περίπου 100 από τα συστατικά που έχουν αναγνωριστεί ως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία απελευθερώνονται κατά την καύση του τσιγάρου, σε βαθμούς πάνω από τους 750 βαθμούς Κελσίου.

Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσά τους είναι ότι στα τελευταία δεν γίνεται καύση, αλλά παραγωγή καπνού με τη μέθοδο της πυρόλυσης

Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο συμβατικό τσιγάρο και τα νέα προϊόντα θέρμανσης καπνού είναι ότι στα τελευταία δεν γίνεται καύση, αλλά παραγωγή καπνού με τη μέθοδο της πυρόλυσης.

«Τα νεότερα καπνικά προϊόντα θέρμανσης φαίνεται ότι αποδίδουν κατά 95% μικρότερη ποσότητα αιρούμενων σωματιδίων άνθρακα, μονοξειδίου του άνθρακα και γνωστών καρκινογόνων τοξικών προϊόντων καύσης, συγκριτικά με το συμβατικό τσιγάρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το τι ακριβώς προκαλεί το συμβατικό τσιγάρο στην υγεία της καρδιάς, εξήγησε ότι «ο καπνός του συμβατικού τσιγάρου περιέχει πάνω από 5.000 ενώσεις επιβλαβών χημικών ουσιών, που συντελούν στην παραγωγή ελεύθερων ριζών οξυγόνου και στην αύξηση στο οξειδωτικό φορτίο», η οποία, όπως τόνισε, προκαλεί «κυτταρικό θάνατο ή, στην καλύτερη περίπτωση, σοβαρή κυτταρική δυσλειτουργία».

ΜΕΙΩΣΗ

Ο καρδιολόγος επισήμανε ότι οποιαδήποτε καπνιστική συνήθεια δεν μπορεί ποτέ να θεωρηθεί υγιεινή επιλογή, ωστόσο, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της μελέτης που ανακοινώθηκαν στο Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο τον Αύγουστο του 2019 στο Παρίσι, σημείωσε ότι «η μετάβαση του καπνιστή σε χρήση προϊόντος θέρμανσης καπνού προκαλεί μικρότερη αγγειακή και καρδιακή επιβάρυνση».

Οσον αφορά τη διαφορά που παρατηρείται στους καπνιστές που αντικατέστησαν το συμβατικό τσιγάρο με προϊόντα θέρμανσης καπνού, υπογράμμισε πως «η μετάβαση της χρήσης στο δεύτερο οδήγησε σε μείωση του εκπνεόμενου μονοξειδίου του άνθρακα και του οξειδωτικού φορτίου καθώς και σε βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας».

Σύμφωνα με τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Προληπτικής Καρδιολογίας, οι χρήστες των νέων προϊόντων θέρμανσης καπνού δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν συμβατικό τσιγάρο στο έναν μήνα παρακολούθησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι καλύφθηκαν επαρκώς οι ανάγκες τους σε νικοτίνη.

Ερωτηθείς για το αν οι συνεχόμενες μελέτες γύρω από το τσιγάρο θέρμανσης είναι ένα στοιχείο που μαρτυρά την αύξηση αυτών που το επιλέγουν και επικαλούμενος τα στοιχεία της εταιρείας παραγωγής των νέων προϊόντων θέρμανσης καπνού σήμερα στην Ελλάδα, σημείωσε ότι «οι χρήστες υπολογίζονται σε πάνω από 150.000», προσθέτοντας πως «ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί».

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε πως γενικά παρατηρείται στροφή των ανθρώπων σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διαβίωσης, γεγονός που, σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι και ένας παράγοντας που στρέφει τους καπνιστές συμβατικού τσιγάρου στη χρήση των προϊόντων θέρμανσης καπνού».

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έχει υιοθετηθεί η πολιτική χρήσης νέων καπνικών προϊόντων “μειωμένου κινδύνου”, παρατηρήθηκε αύξηση των χρηστών νέων προϊόντων καπνού και μείωση των καπνιστών συμβατικού τσιγάρου», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το γεγονός ότι τα προϊόντα θέρμανσης καπνού παρατηρείται ότι επιλέγονται κατά κύριο λόγο από ενήλικους, σε αντίθεση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που χρησιμοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό και από νεαρής ηλικίας άτομα, που προσελκύονται από κάθε νέο gadget, ο κ. Οικονομίδης ανέφερε πως εκείνο που διαπιστώνει με τους συνεργάτες του είναι ότι «τουλάχιστον στην Ελλάδα τα νέα καπνικά προϊόντα επιλέγονται από εκείνους τους καπνιστές που επιθυμούν να διατηρήσουν την καπνιστική τους συμπεριφορά».

Εν κατακλείδι, ο καρδιολόγος υπογράμμισε ότι στόχος είναι η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε μορφή και όχι η «αποενεχοποίηση» της καπνιστικής συμπεριφοράς.