Η 3Η Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα ΑμΕΑ. Θεσπίστηκε και γιορτάζεται σε όλο τον πλανήτη με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια άτομα – νούμερο που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.


Η Καπα research πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με την παρουσία των ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα καθώς και την αφομοίωσή τους στην κοινωνία.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει πως η ζωή των ατόμων με αναπηρία την τελευταία δεκαετία ούτε βελτιώθηκε, αλλά ούτε χειροτέρεψε.


α1




Σε ερώτηση για τον νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία, το 71% των ερωτηθέντων απάντησε ότι γνωρίζει τον νόμο ενώ ενα 21% δήλωσε άγνοια.


α2

Στο αν η οικονομική κρίση είχε επίδραση στις αρνητικές διακρίσεις σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, το 58% απαντά θετικά ενώ ένα 26% απαντά αρνητικά.

α3





Στην έρευνα συμμετείχαν 600 άνδρες και γυναίκες από 17 ετών και πάνω από τις 13 περιφέρειες της χώρας, με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.