1.ΣΤΑΦΥΛΙΑ: Πολύ συχνά επικρατεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι το σταφύλι παχαίνει και για αυτό αρκετοί όταν κάνουν δίαιτα το αποκλείουν από τη διατροφή τους. Κι όμως η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή των υπόλοιπων φρούτων. Ενδεικτικά, οι 15-20 ρώγες σταφύλι περιέχουν 12,3γρ. σάκχαρα και 70 θερμίδες- όσο δηλ. ένα μικρό πορτοκάλι. Προσοχή όμως γιατί η υπέρμετρη κατανάλωση σταφυλιού παχαίνει. Την ίδια στιγμή πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα σταφύλια και ονομάζονται φλαβονοειδή, μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία και τη ροή και κυκλοφορία του αίματος. Επίσης, προλαμβάνουν την «κακή» χοληστερόλη που οδηγεί σε προβλήματα των αρτηριών. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan, η οποία διαπίστωσε ότι ένα μείγμα από κόκκινα, πράσινα και μαύρα σταφύλια, όχι μόνο αυξάνουν τις αντιοξειδωτικές άμυνες του οργανισμού αλλά ταυτόχρονα μειώνουν το λίπος στο συκώτι και την κοιλιά. Παράλληλα οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι επιδράσεις τους μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου, ένα σύνολο συνθηκών που αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη τύπου 2.

2.ΑΧΛΑΔΙΑ: Από τα ομηρικά ακόμη χρόνια ο Όμηρος το είχε χαρακτηρίσει ως « δώρο των θεών». Και όπως αποδεικνύεται όχι άδικα αφού χάρη στα σημαντικά του διατροφικά οφέλη, το κάνουν καθιστούν σημαντικό «σύμμαχο» της υγείας μας. Τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή υδατοδιαλυτών ινών. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η κατανάλωσή τους σε περιόδους δίαιτας αποτελεί ιδανική διατροφή για το κάψιμο του λίπους, που είναι συγκεντρωμένο στα διάφορα σημεία του σώματος. Παράλληλα περιέχουν βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E, φυλλικό οξύ και νιασίνη. Επίσης, είναι πλούσια σε χαλκό, φωσφόρο και κάλιο και σε μικρότερες ποσότητες σε ασβέστιο, χλώριο, σίδηρο, μαγνήσιο, νάτριο και θείο και έχουν λίγες θερμίδες. Τα αχλάδια θεωρούνται υποαλλεργικά φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έτσι συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού.

3.ΜΗΛΑ:
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ ενώ αποτελούν ασπίδα προστασίας στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου, αλλά και στη μείωση της κακής χοληστερόλης. Μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μήλων την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο του άσθματος και του διαβήτη τύπου 2, ενώ ενισχύει την υγεία των πνευμόνων. Σε περιόδους δίαιτας τα μήλα είναι ένα υγιεινό σνακ για κάθε ώρα της ημέρας αφού δεν επιβαρύνουν τον οργανισμό με περιττές θερμίδες.

4.ΡΟΔΙΑ: Ρόδι ελιξήριο νεότητας. Εκτός από τύχη ομορφαίνει, χαρίζει ευεξία και καλή υγεία. Η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού ροδιού, θωρακίζει τον οργανισμό και συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιγήρανση. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο,το γεγονός, ότι σε όλους τους Αρχαίους πολιτισμούς από τους Έλληνες και τους Αιγύπτιους μέχρι την Κίνα και τη Βαβυλώνα κατείχε περίοπτη θέση. Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η αντιοξειδωτική ικανότητά του ροδιού ή «μήλου της Καρχηδόνας» όπως το ονόμαζαν οι Ρωμαίοι είναι έως και τρεις φορές μεγαλύτερη απ’ αυτήν του πράσινου τσαγιού. Μετά από αναλύσεις, που έκαναν στα εργαστήρια εντόπισαν , ότι εμπεριέχει τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών: τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ . Παράλληλα καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέοςπου έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικας. Είναι ακόμη πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε,σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.