Το διαδίκτυο είναι μια τεράστια βιβλιοθήκη πληροφοριών και μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο έρευνας όταν χρησιμοποιείται σωστά, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα υγείας. Άλλωστε είναι ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος ενημέρωσης αφού όλοι έχουμε στη διάθεσή μας υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα ή tablets.

Η υγεία είναι ένα από τα βασικότερα ζητήματα που μας απασχολούν. Το ίντερνετ έχει εισέλθει αποφασιστικά και σε αυτό τον τομέα. Ιστοσελίδες, blogs, forums ενημερώνουν για παθήσεις, συμπτώματα, θεραπείες κτλ. Όταν λοιπόν κάποιος έρθει αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα υγείας προσπαθεί να αντλήσει πληροφορίες μέσα από το διαδίκτυο, ακόμα και πριν επισκεφτεί τον γιατρό.
Είναι πολύ σημαντικό όμως, να γνωρίζουμε πως οι πληροφορίες που λαμβάνουμε από το ίντερνετ, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του γιατρού, ο οποίος είναι ο πλέον αρμόδιος για να υποδείξει στον ασθενή την ορθή θεραπευτική οδό για να λύσει το πρόβλημα υγείας.

Άλλωστε δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι οι πληροφορίες που θα λάβουμε μόνοι μας, ευσταθούν και φυσικά δεν γνωρίζουμε αν περιγράφουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Γεγονός που οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα και πολλές φορές σε λάθος αποφάσεις για την υγεία μας.

Να τονίσουμε πως όσο και αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο δεν θα μπορέσει να αποκτήσει αρκετό όγκο πληροφοριών ώστε να αποφανθεί για ένα πολύ ειδικό επιστημονικό θέμα. Το πιο σημαντικό όμως είναι, πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικατασταθεί η κλινική εμπειρία του ειδικού (για παράδειγμα, χειρουργός σπονδυλικής στήλης) που είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας στη λήψη εμπεριστατωμένων αποφάσεων.

Το ίντερνετ είναι ένα χρησιμότατο εργαλείο που όμως σε αυτή την περίπτωση (ειδικά επιστημονικά θέματα) η καλύτερη χρήση του είναι για να μας βοηθήσει να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις στο γιατρό. Εκείνος με την σειρά του, είναι ο ειδικός που θα μπορέσει να λύσει τις απορίες μας και να μας κατευθύνει σωστά. Αντίστοιχα αν το επιθυμούμε μπορούμε να ζητήσουμε και μια δεύτερη γνώμη και κρίνοντας όσο μπορούμε από τις απαντήσεις που θα λάβουμε, να επιλέξουμε, εντέλει και τον γιατρό που θέλουμε να μας αναλάβει (ιδίως για θέματα χειρουργικής και δη της σπονδυλικής στήλης).

Για περισσότερες πληροφορίες: www.orthopaidikos-liveris.gr