Το παγωτό και η θρεπτική του αξία

  • Παρέχει στον οργανισμό θρεπτικά και πολύτιμα συστατικά, όπως είναι το ασβέστιο, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Ειδικά η ποσότητα του ασβεστίου που περιέχει δεν είναι καθόλου αμελητέα, αφού φτάνει τα 120 mg ανά 100 γραμ. παγωτού, όταν η αντίστοιχη ποσότητα στο πλήρες γάλα είναι 140 mg.
  • Προσφέρει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, αντίστοιχες με αυτές των γαλακτοκομικών που δομούν τους ιστούς μας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα καταναλώσετε κάποιο παγωτό, θυμηθείτε πως καταναλώσατε ένα μέρος της πρωτεΐνης που χρειάζεστε.
  • Οι υδατάνθρακες του παγωτού προέρχονται κυρίως από τις γλυκαντικές ύλες και τη λακτόζη του γάλακτος. Οι υδατάνθρακες είναι χρήσιμοι στον οργανισμό γιατί αποτελούν μια άμεση πηγή ενέργειας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ομαλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, για την προστασία των πρωτεϊνών των ιστών κ.λ.π. Επίσης, έχει βρεθεί ότι η λακτόζη στα παιδιά βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου, μέταλλο απαραίτητο για τον σχηματισμό γερών οστών.
  • Ως προϊόν του γάλακτος έχει «κληρονομήσει» και σημαντικές βιταμίνες όπως η βιταμίνη Α, μια βιταμίνη που «κρύβεται» στο λίπος των τροφίμων και είναι υπεύθυνη για την ομαλή ανάπτυξη και την καλή όραση, και βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως Β1, Β2 και Β12, που είναι υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Τέλος, το παγωτό ως προϊόν γάλακτος και κρέμας γάλακτος περιέχει λιπαρά, ένα ποσοστό των οποίων είναι κορεσμένα. Ωστόσο, ανάλογα με το είδος του παγωτού και τον τρόπο παρασκευής του οι ποσότητες αυτές διαφέρουν. Οι πίνακες διατροφικής αξίας μας επιτρέπουν να μαθαίνουμε και να επιλέγουμε τις αγαπημένες μας γεύσεις συνειδητά.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές

  • Μπορείτε να καταναλώσετε το παγωτό αντί για οποιοδήποτε άλλο γλυκό, 3-4 φορές την εβδομάδα.
  • Οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για όσους δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση της γραμμής σας, καθώς παρέχουν τις λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες γεύσεις παγωτού.
  • Οι γρανίτες και τα σορμπέ δεν έχουν ως βάση το γάλα, όπως τα άλλα παγωτά, αλλά παρασκευάζονται από κατεψυγμένο μείγμα φρούτων, νερού και ζάχαρης και αποτελούν άριστη επιλογή όταν νιώθουμε την ανάγκη για γλυκό.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Το παγωτό 0% αναφέρεται συνήθως στην ζάχαρη (τα παγωτά αυτά περιέχουν γλυκαντικά όπως η ασπαρτάμη αντί για ζάχαρη ), το 0% δεν αναφέρεται, όμως, στο λίπος. Τα παγωτά αυτά έχουν πολλά λιπαρά και άρα πολλές θερμίδες, εκτός αν γράφουν 0% ζάχαρη και 0% λιπαρά!
  • Το σπιτικό παγωτό εξακολουθεί να παραμένει μια θρεπτική και αγνή λύση αφού έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε τις θερμίδες ανάλογα με το είδος και την ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε. Να τα καταναλώνετε όμως με μέτρο. Επειδή είναι σπιτικά δεν σημαίνει ότι δεν έχουν θερμίδες.