Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Λίντια Μπατσάνο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τουλέιν της Νέας Ορλεάνης, τεκμηρίωσαν ύστερα από μελέτη που πραγματοποίησαν, ότι οι δίαιτες των χαμηλών υδατανθράκων υπερτερούν σε σχέση με τις υπόλοιπες. Οι δίαιτες με χαμηλούς υδατάνθρακες και περισσότερα λιπαρά και πρωτεϊνες άρχισαν να γίνονται ευρέως γνωστές στη δεκαετία του ΄70, όταν εμφανίστηκε η σχετική δίαιτα του δρος Ρόμπερτ ‘Ατκινς, η οποία μέχρι σήμερα έχει πολλούς φανατικούς οπαδούς μεταξύ των οποίων και διάσημους σταρ του Χόλιγουντ.

Αναλυτικότερα οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσίευσαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Annals of Internal Medicine», έθεσαν επί παρακολούθηση 150 παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες ηλικίας 22 έως 75 ετών εκ των οποίων οι μισοί ακολούθησαν επί ένα έτος τη δίαιτα με τα χαμηλά λιπαρά και οι υπόλοιποι, για το ίδιο χρονικό διάστημα, τη δίαιτα με τους χαμηλούς υδατάνθρακες. Όταν ολοκληρώθηκε η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, μετά από ένα έτος, όσοι ήταν στην ομάδα των χαμηλών υδατανθράκων αδυνάτισαν περισσότερο και μάλιστα έχασαν πιο πολύ σωματικό λίπος σε σχέση με την ομάδα των χαμηλών λιπαρών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επιστημόνων κατά μέσο όρο, η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες επέφερε μια απώλεια βάρους σχεδόν τεσσάρων κιλών στην διάρκεια του έτους. Την ίδια στιγμή οι ερευνητές δεν παρατήρησαν αύξηση στο επίπεδο ολικής ή «κακής» χοληστερόλης (LDL) σε καμία από τις δύο δίαιτες αντικρούοντας έτσι τις αιτιάσεις ορισμένων επιστημόνων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι εν λόγω δίαιτες αυξάνουν τους σχετικούς δείκτες λιπιδίων στο αίμα. Μάλιστα, τα άτομα που είχαν ακολουθήσει τη δίαιτα των χαμηλών υδατανθράκων, είχαν πλέον χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και γενικά λιπιδίων στο αίμα τους, ενώ αντίθετα η «καλή» χοληστερόλη (HDL) ήταν πιο μεγαλύτερη.
πηγή:tastyday.gr