Η όλη απόφαση βασίστηκε σε μια υπόθεση από την Πορτογαλία όπου η κάτοχος ενός οχήματος σε ακινησία, αναγκάζεται να αποζημιώσει για το ατύχημα που προκλήθηκε από το αυτοκίνητο που είχε πάρει ο γιος της και δύο φίλοι του και σκοτώθηκαν. Αν και οι οικογένειες έλαβαν από το Επικουρικό Κεφάλαιο της χώρας τους κανονικά αποζημίωση, η μητέρα του άτυχου οδηγού βρίσκεται πλέον στη θέση να πληρώσει ένα μεγάλο ποσό καθώς το ακινητοποιημένο όχημα δεν είχε ασφάλεια αυτοκινήτου.

Έτσι μέσα από αυτή την υπόθεση προέκυψε και η εν λόγω απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όπου στράφηκε η μητέρα του θύματος για να ακυρώσει, μάταια το πρόστιμο.

Στην Ελλάδα όμως τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Κάθε όχημα σε κυκλοφορία είναι αναγκασμένο από τον νόμο να έχει ασφάλεια αυτοκινήτου, αλλιώς έχει ποινικές κυρώσεις.

Επιπλέον δύο φορές το χρόνο γίνονται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για να εντοπιστούν οι τα ανασφάλιστα οχήματα.

Στην χώρα μας κάθε όχημα που έχει αριθμό άδειας κυκλοφορίας θεωρείται όχημα σε κίνηση και οφείλει να έχει ασφάλεια αυτοκινήτου ακόμα και αν δεν το κινεί κάποιος. Εάν ο οδηγός θελήσει να αλλάξει το παραπάνω καθεστώς θα πρέπει να πάει να καταθέσει τις πινακίδες του αυτοκινήτου του στο Υπουργείο Μεταφορών για να θεωρηθεί το όχημα ως ακίνητο και να μην είναι υποχρεωμένο από το νόμο να έχει ασφάλεια αυτοκινήτου και σήμα κυκλοφορίας.

Όσοι οδηγοί δεν έχουν κάνει την παραπάνω διαδικασία είναι αναγκασμένοι να έχουν ασφάλεια αυτοκινήτου με κάλυψη αστικής ευθύνης, ώστε να είναι ξεκάθαρο και σαφές το πλαίσιο σε ένα ενδεχόμενο ατυχήματος. Σε κάθε άλλη περίπτωση εάν το όχημα εμπλακεί σε ατύχημα ακόμα και παρκαρισμένο να είναι, ο ιδιοκτήτης του εάν είναι χωρίς ασφάλεια αυτοκινήτου θα κατηγορηθεί ως ανασφάλιστος και θα έχει τις αντίστοιχες ποινικές κυρώσεις.

Εάν λοιπόν έχετε ένα όχημα που δεν το οδηγείτε και μπορείτε να το παρκάρετε με ασφάλεια σε έναν δικό σας χώρο τότε είναι καλύτερο να καταθέσετε τις πινακίδες του, αλλιώς είστε αναγκασμένοι να το συντηρείτε κανονικά σαν κινούμενο. Η αλήθεια είναι πως η κατάθεση των πινακίδων μακροπρόθεσμα είναι πολύ πιο κοστοβόρα και σε χρήμα και σε χρόνο, καθώς όταν θελήσετε να τις πάρετε πίσω θα πρέπει να κάνετε μια αρκετά μεγάλη διαδικασία.