Όποιος έχει ταξιδέψει στην Αυστραλία σίγουρα θα έχει δει τα χρωματιστά van της Wicked Campers, μίας εταιρίας ενοικιάσεων που δημιούργησε ένας μηχανικός αυτοκινήτων από το Brisbane. Ξεχωρίζουν από μακριά όπως είναι καλυμμένα με ευφάνταστα γκραφίτι, χαρίζοντας μία χίπικη νότα στους δρόμους της αχανούς χώρας.

Η συγκεκριμένη εταιρία, που τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί στην Αμερική και στην Ευρώπη, απευθύνεται σε ένα νεανικό κοινό που θέλει ένα φτηνό μέσο για να ταξιδέψει. Σαν κράχτη – πέρα από τις χαμηλές τιμές – η εταιρία χρησιμοποιεί προκλητικά γκραφίτι και αθυρόστομα σλόγκαν στα αυτοκίνητά της, πολλά από τα οποία είναι ιδιαίτερα επιτυχημένα. Κάποια από αυτά όμως είναι απαράδεκτα στην πολιτικά ορθή εποχή που διανύουμε.

Μετά από διάφορες διαδικτυακές καμπάνιες στο www.change.org, στις οποίες συγκεντρώθηκαν πάνω από 125 χιλιάδες υπογραφές, η κυβέρνηση της πολιτείας Queensland ψήφισε την περασμένη Τρίτη νόμο που απαγορεύει ρητά τα προσβλητικά γκραφίτι.

«Η προσβλητική διαφήμιση χρησιμοποιεί άσεμνη γλώσσα, η οποία είναι εξευτελιστική, σχετίζεται με τρόπο ανάρμοστο με το σεξ και τη βία και – το σημαντικότερο – κάνει διακρίσεις και δυσφημεί ένα μέρος του πληθυσμού», είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών Mark Bailey.

Η υπεύθυνη της καμπάνιας κατά των προσβλητικών σλόγκαν Ros Bates είπε σχετικά: «τα σλόγκαν περιλαμβάνουν φράσεις του τύπου ‘είναι καλύτερα να απολογηθείς παρά να ζητήσεις άδεια’ και ‘μπορώ ήδη να φανταστώ τη μονωτική ταινία στο στόμα σου’ και για τα μέλη της κοινωνίας μας τα σλόγκαν αυτά είναι άρρωστα και διεστραμμένα. Τα van προβάλλουν το βιασμό, ενθαρρύνουν το σεξισμό και υποκινούν τη βία και την υποδούλωση».

Η αλήθεια είναι ότι κάποια σλόγκαν, όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω, το παρακάνουν…

Σύμφωνα με το νέο νόμο, όποιο βανάκι συλληφθεί να κυκλοφορεί με τέτοια μηνύματα, θα βγαίνει από την κυκλοφορία. Βέβαια, ο νόμος ισχύει μόνο στη συγκεκριμένη πολιτεία για την ώρα και δεν αποκλείεται η Wicked Campers – η οποία εδρεύει στο Queensland – να μεταφέρει την έδρα της αλλού.

Μαζέψαμε μερικά από τα πιο αθυρόστομα, προκλητικά σχόλια που βρήκαμε σε Wicked βανάκια (wicked σημαίνει κακοήθης ή αισχρός, άλλωστε…) και τα παραθέτουμε χωρίς μετάφραση.

Πηγή: newsauto.gr