Εκπληκτικά αποτελέσματα παρουσιάζει πρωτοποριακή θεραπεία εμφύτευσης βλαστοκυττάρων, που «μεταμορφώνει» τη ζωή ανάπηρων από εγκεφαλική βλάβη ατόμων και πασχόντων με σκλήρυνση κατά πλάκας.


Πώς λειτουργεί η πρωτοποριακή θεραπεία εμφύτευσης βλαστοκυττάρων

Τα «κενά» κύτταρα λαμβάνονται από το σώμα του ίδιου του ασθενούς και αναγεννούν τα νεκρά εγκεφαλικά κύτταρα, αποκαθιστώντας την κινητικότητα των ασθενών σε σημαντικό βαθμό.

Μιλώντας στην DailyMail.com, οι ειδικοί είπαν ότι αυτός ο πρωτοποριακός τομέας της Ιατρικής τάραξε τα νερά στους τομείς των καρκίνων, των αυτοάνοσων νοσημάτων και των νευρολογικών διαταραχών. Τώρα, πλέον, τα αποτελέσματα αυτών των διαδικασιών μπορούν να αρκούν, ώστε να «σηκώσουν τους ασθενείς από τα αναπηρικά καροτσάκια και να περπατήσουν», αφού οι γιατροί τα χρησιμοποιούν προκειμένου να επιδιορθώσουν εγκεφαλικές βλάβες πολλών ετών - ακόμη και για να αποκαταστήσουν την ικανότητα βάδισης ορισμένων ασθενών με παράλυση.

Οι μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων είναι η μεγαλύτερη καινοτομία στην αναγεννητική Ιατρική, για την οποία οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτα. Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από το σώμα του ίδιου του ασθενούς, «καθαρίζονται» και στη συνέχεια εμφυτεύονται εκ νέου σε μια περιοχή του σώματος ενός ατόμου όπου τα κύτταρα έχουν πεθάνει ή καταστραφεί, όπως ο εγκεφαλικός ιστός, και τα αναγεννούν.

Ωστόσο, η μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων δεν είναι μια διαδικασία που γίνεται μόνο μία φορά και κοστίζει αρκετά -αγγίζει ακόμη και τα 20.000 δολάρια ανά θεραπεία-, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να μην μπορούν να την αντέξουν οικονομικά, παρά μόνο δύο ή τρεις φορές το χρόνο.

Ωστόσο, πολλές φορές η κατάστασή τους χρειάζεται περισσότερες θεραπείες, ακόμη και κάθε μήνα, προκειμένου να φανούν γρηγορότερα τα αποτελέσματα, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν μειονεκτήματα στο να γίνονται αυτές οι θεραπείες κάθε μήνα. Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα που οι επιστήμονες θέτουν στο τραπέζι των συζητήσεων με κρατικούς φορείς.