Περισσότερους από 3.500 θανάτους ηµερησίως εξακολουθούν να προκαλούν διεθνώς οι ιοί της ηπατίτιδας, µε τον αριθµό να καταγράφει αύξηση, υπογραµµίζεται σε σχετική έκθεση του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του και ζητεί να ληφθούν «αµέσως µέτρα».

Τα νέα στοιχεία που προέρχονται από 187 χώρες δείχνουν ότι ο εκτιµώµενος αριθµός θανάτων που οφείλονται σε ιογενείς ηπατίτιδες αυξήθηκε από 1.100.000 το 2019 σε 1.300.000 το 2022, σύµφωνα µε την έκθεση του ΠΟΥ, η οποία δόθηκε χθες στη δηµοσιότητα, µε αφορµή την έναρξη της Παγκόσµιας Συνόδου Κορυφής για την Ηπατίτιδα.

*Διαβάστε εδώ: Έρευνα: Η εργασιακή ανασφάλεια στους νέους ενήλικες συνδέεται με μετέπειτα αυξημένο κίνδυνο σοβαρών ασθενειών


Ανησυχία

Πρόκειται για «ανησυχητικές τάσεις», σηµείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Μεγκ Ντόχερτι, διευθύντρια του Τµήµατος του ΠΟΥ για τον HIV/AIDS, την ηπατίτιδα και τα σεξουαλικώς µεταδιδόµενα νοσήµατα.

Συνολικά κάθε µέρα 3.500 άνθρωποι πεθαίνουν στον κόσµο εξαιτίας λοίµωξης από ιογενείς ηπατίτιδες: το 83% από ηπατίτιδα B και το 17% από ηπατίτιδα C. Οι επικαιροποιηµένες εκτιµήσεις του ΠΟΥ δείχνουν ότι 254.000.000 άνθρωποι ζούσαν µε ηπατίτιδα B και 50.000.000 µε ηπατίτιδα C το 2022. Σε όλες αυτές τις χώρες, µόνον το 3% των ανθρώπων που ζούσαν µε χρόνια λοίµωξη από ηπατίτιδα B είχε λάβει αντιική θεραπεία στα τέλη του 2022. Όσον αφορά την ηπατίτιδα C, το 20% είχε λάβει θεραπευτική αγωγή.

«Τα αποτελέσµατα είναι πολύ πιο κάτω από τον παγκόσµιο στόχο παγκοσµίως, να λαµβάνει δηλαδή θεραπεία το 80% των ανθρώπων που ζουν µε χρόνια ηπατίτιδα B και ηπατίτιδα C έως το 2030», υπογράµµισε η Ντόχερτι. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν µια ελαφριά βελτίωση σε σχέση µε τα στοιχεία του 2019. Όµως, «παρά τις προόδους που έχουν γίνει σε όλον τον κόσµο για την πρόληψη (...), ο αριθµός των θανάτων αυξάνεται επειδή πολύ λίγοι άνθρωποι από αυτούς που προσβάλλονται από ηπατίτιδα λαµβάνουν διάγνωση και θεραπεία», σηµειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνοµ Γκεµπρεγέσους.