Αρκετοί το έχουν πάθει, αλλά λίγοι γνωρίζουν τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Υπάρχει, λοιπόν, μια εξήγηση για το περίεργο φαινόμενο που προκαλεί συσπάσεις, τραντάγματα και ταρακουνήματα στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Διαβάστε ακόμα: Τι προκαλεί η έλλειψη ύπνου: Πώς μπορείτε να μειώσετε τις επιπτώσεις


Yπνικοί σπασμοί: Γιατί το σώμα μας τραντάζεται ξαφνικά όταν πάμε να κοιμηθούμε

Στους περισσότερους ανθρώπους αυτό συμβαίνει όταν έχουν αφήσει το κινητό από τα χέρια τους και έχουν προσπαθήσει να αποκοιμηθούν. Την ώρα, λοιπόν, που χουχουλίαζουν κάτω από τα σκεπάσματα, βολεύονται και αισθάνονται να τους παίρνει ο ύπνος, ξαφνικά, ένα τράνταγμα κάνει το σώμα τους να τιναχτεί.

Μερικές φορές συμβαίνει όταν ονειρεύεσαι ότι πέφτεις, με αποτέλεσμα να ξυπνήσεις απότομα. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Είναι φυσιολογικό και τι σημαίνουν όλα αυτά;


Τι είναι τα υπνικά τραντάγματα

Λοιπόν, αυτές οι συσπάσεις ή τα τραντάγματα είναι γνωστά ως "υπνικά τραντάγματα" ή "υπναγωγικά τραντάγματα".

Σύμφωνα με το Medical News Today, πρόκειται για ένα είδος "μυοκλονισμού του ύπνου", που είναι η επιστημονική ονομασία για τις σπασμωδικές κινήσεις που κάνει το σώμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όταν βιώνετε ένα υπνικό τράνταγμα, είναι όταν ένας ή περισσότεροι από τους μύες σας κινούνται ακούσια με γρήγορη ταχύτητα.

Μπορεί να βιώσετε έναν ή περισσότερους σπασμούς ταυτόχρονα και είναι επίσης σύνηθες να δείτε έναν εφιάλτη την ίδια στιγμή που αισθάνεστε το υπνικό τράνταγμα. Είτε πρόκειται για πτώση είτε για εκτυφλωτικά φώτα.


Γιατί συμβαίνουν;

Γιατί συμβαίνουν, όμως, όλα αυτά; Όπως είναι φυσικό, ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει στο σώμα σας υπνικούς σπασμούς είναι η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, οπότε κατεβάστε το ανθρακούχο ποτό - α, και τα ατμίσματα ή τα τσιγάρα επίσης.

Η υπερβολική άσκηση αργά το βράδυ μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας που οδηγεί σε περισσότερες συσπάσεις, επειδή σας κάνει να βρίσκεστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση.

Και αν γενικά δεν κοιμάστε αρκετά - είτε επειδή ξενυχτάτε και κάνετε doom scrolling είτε επειδή έχετε μια πάθηση όπως η αϋπνία - αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει την πιθανότητα να αντιμετωπίσετε υπνικές συσπάσεις.