Ο πονόλαιμος είναι μία από τις πλέον συχνές ενοχλήσεις, που λίγο-πολύ όλοι αισθανόμαστε κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, αφού είναι το συνηθέστερο ίσως σύμπτωμα κρυολογήματος ή κάποιου άλλου ιού. Παρ' όλ' αυτά, υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να ανακουφιστούμε από τον κνησμό και το κάψιμο, χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθούμε εξαρχής στον προσωπικό μας γιατρό

1. Ατμός
Η εισπνοή ατμού μπορεί να ανακουφίσει από τος ενοχλήσεις του πονόλαιμου. Ένα ζεστό ντους, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αναπνέετε τον ατμό, μειώνει το πρήξιμο και τη φλεγμονή του λαιμού.
Ένας άλλος τρόπος είναι να βράσετε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα για 30 λεπτά και να κάνετε εισπνοές. Προσθέστε, προαιρετικά, μια κουταλιά της σούπας αλοιφή μενθόλης στο βραστό νερό για να γεμίσετε τον αέρα με αποσυμφορητικά αρώματα.

2. Τσάι με μέλι

Το ζεστό τσάι με μέλι μπορεί να καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό. Προτιμήστε πράσινο τσάι, το οποίο χρησιμεύει ως αντιβακτηριδιακό, καταπραϋντικό και αντιοξειδωτικό και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής. Το μέλι έχει ακόμα ένα όφελος, καθώς, σύμφωνα με έρευνα, είναι ένα πολύ αποτελεσματικό κατασταλτικό του βήχα. 

meli-honey-


3. Κοιμηθείτε με ανασηκωμένο το κεφάλι σας
Προσθέστε ένα ακόμα μαξιλάρι, ή δύο, κάτω από το κεφάλι σας την ώρα που κοιμάστε. Το επιπλέον ύψος θα σας βοηθήσει να αναπνεύσετε ευκολότερα, χωρίς να χρειαστεί να κοιμηθείτε με το στόμα ανοιχτό, το οποίο μπορεί να στεγνώσει τον λαιμό και να εντείνει τον πόνο.

4. Γαργάρες με αλατόνερο
Μπορούν να καταπραΰνουν τον κνησμό.
Αναμείξτε 1/4 έως 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι με 4 έως 8 κουταλιές ζεστού νερού και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι. Στη συνέχεια κάντε επαναλαμβανόμενες γαργάρες για αρκετά δευτερόλεπτα, χωρίς να καταπιείτε. Το αλάτι απορροφά τη βλέννα από τον πρησμένο, φλεγμονώδη ιστό και ανακουφίζει τον λαιμό.

5. Μείνετε ενυδατωμένοι
Η ενυδάτωση είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας ενός πονόλαιμου. Το νερό είναι μια καλή επιλογή, όπως και το ζεστό τσάι ή οι ζεστές σούπες. Αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ που μπορεί να σας αφυδατώσουν ακόμη περισσότερο.

ponolaimos1