Καταγράφονται πλέον στην Ευρώπη, μετά από πολλά χρόνια, επιδημίες και δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε εν έτει 2024 επιδημίες ιλαράς. Αυτό τόνισε ο κορυφαίος Έλληνας καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του 23ου πανελληνίου συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων (ΕΕΛ), της οποίας είναι ο πρόεδρος.

Συγκεκριμένα, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

"Μετά από πολλά χρόνια, στην Ευρώπη καταγράφονται ξανά, επιδημίες από ιλαρά, κοκκύτη και διφθερίτιδα. To 2023 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των επιδημιών ιλαράς σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ των οποίων και 40 από τις 53 χώρες της Ευρώπης και 10 τουλάχιστον από τις χώρες της ΕΕ. και των θανάτων. Στην Ελλάδα μας από την αρχή του έτους 2024 και μέχρι τις 07/03/2024 έχουν καταγραφεί 19 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στην Αττική και την Κρήτη.

Στη μεγάλη πλειοψηφία πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 40-55 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. Τα στοιχεία είναι λίγο διαφορετικά σε σχέση με την επιδημία με πάνω από 3000 άτομα που καταγράφηκε το 2017-2018 και αφορούσε κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά, καθώς και άτομα 25-44 ετών από το γενικό πληθυσμό που ήταν επίνοσα στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Δεν δικαιολογούμαστε το 2024 να έχουμε επιδημίες ιλαράς. Ένα μολυσμένο άτομο με ιλαρά μολύνει 12-18 άτομα που είναι ανεμβολίαστα. 30% κάνουν επιπλοκές όπως πνευμονία, ωτίτιδα, αφυδάτωση. Σε πρόσφατη παγκόσμια ανάλυση από τον ΠΟΥ και το Αμερικανικό CDC 57 εκατομμύρια άνθρωποι γλύτωσαν την ζωή τους την εικοσαετία 2000-2022. Σέ ένα άλλο σημαντικό τομέα πρόληψης μέλη της εταιρείας μας ενεργά ασχολήθηκαν με τις διαδικασίες για την υλοποίηση του προγράμματος PreP για την HIV λοίμωξη".