Δυσάρεστα είναι τα νέα για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, αλλά δεν ξεχνούν την αγάπη τους για τα αναψυκτικά κι έτσι καταφεύγουν στη λύση των προϊόντων light, που δεν περιέχουν ζάχαρη. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, τα συγκεκριμένα αναψυκτικά δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνονται, αφού αποδεικνύεται ότι η κατανάλωση δύο λίτρων αναψυκτικών διαίτης χωρίς ζάχαρη την εβδομάδα αυξάνει κατά 20% τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, εμφάνισης, δηλαδή, ακανόνιστου καρδιακού παλμού, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν πίνουν αναψυκτικά με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Διαβάστε ακόμα: Νέα μελέτη: Πώς συνδέονται οι πονοκέφαλοι σε παιδιά και εφήβους με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τα ακανόνιστα γεύματα

Τι έδειξε μελέτη για τα αναψυκτικά με ζάχαρη


Σύμφωνα, πάντως, με τη συγκεκριμένη μελέτη, η κατανάλωση ίσης ποσότητας αναψυκτικών που περιείχαν ζάχαρη επίσης αύξησε τον κίνδυνο, αλλά κατά 10%. Αντιθέτως, σύμφωνα με το CNN, με μείωση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής κατά 8% σχετίζεται η κατανάλωση μη ζαχαρούχων χυμών, όπως ο χυμός πορτοκαλιού.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που αναφέρει συσχέτιση μεταξύ των γλυκαντικών χωρίς θερμίδες ή με λίγες θερμίδες, αλλά και των αναψυκτικών με ζάχαρη με τον αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής» δήλωσε η Πένι Κρις Έδερτον, ομότιμη καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. «Χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερες έρευνες σχετικά με αυτά τα ποτά, ώστε να επιβεβαιώσουμε αυτά τα ευρήματα» δήλωσε η ίδια. «Στο μεταξύ, το νερό είναι η καλύτερη επιλογή και με βάση αυτή τη μελέτη, τα ροφήματα με γλυκαντικά χωρίς ή με χαμηλές θερμίδες θα πρέπει να περιορίζονται ή να αποφεύγονται» πρόσθεσε. Σημειώνεται ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι η κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.