Aυξημένη κατά 50% σε σχέση με ό,τι ισχύει για την απασχόλησή τους στα απογευματινά ιατρεία θα είναι τελικά η ωριαία αποζημίωση για τους νοσηλευτές οι οποίοι θα συμμετέχουν στη λειτουργία του νέου θεσμού των απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας. Με άλλα λόγια, η ωριαία αποζημίωση για τους νοσηλευτές στα απογευματινά χειρουργεία θα φτάνει τελικά τα 15 ευρώ, έναντι των 10 ευρώ την ώρα, που ισχύει για την απασχόλησή τους στα απογευματινά ιατρεία. Αυτό ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εορταστική εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

«Χωρίς νοσηλευτές δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης και κάλεσε τους νοσηλευτές να πλαισιώσουν μαζικά τον νέο θεσμό στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. «Θέλουμε να παρέχουμε τις καλύτερες νοσηλευτικές υπηρεσίες», τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Το ΕΣΥ έχει πολλά θετικά, δεν είναι μόνο μιζέρια και προβλήματα, και πρέπει να προβάλουμε όλα τα θετικά στοιχεία του ΕΣΥ. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας Υγείας δεν μπορεί να κάνει αυτά που συμβαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία. Στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία γίνονται θαύματα. Ναι, πρέπει να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, και θα το κάνουμε».

Ακόμη, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπενθύμισε ότι υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη η προκήρυξη για την πρόσληψη 2.145 μονίμων νοσηλευτών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, σημείωσε ότι «ακολουθούν οι προσλήψεις για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που δεν έχουν γίνει ποτέ», και προανήγγειλε ότι «θα προσληφθούν εντός του 2024 περισσότεροι από 3.000 μόνιμοι νοσηλευτές για το ΕΣΥ. Πρόκειται για την πιο μαζική πρόσληψη νοσηλευτών εντός ενός έτους στην ιστορία του ΕΣΥ. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό». Τέλος, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι ο νέος Κώδικας Νοσηλευτικής Δεοντολογίας βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας του, προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση.