Μεγάλη είναι η συζήτηση, η οποία διεξάγεται µε ένταση στον δηµόσιο χώρο, σχετικά µε τις ιατρικές ειδικότητες, η έλλειψη των οποίων δηµιουργεί σοβαρά προβλήµατα στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ της χώρας µας. Αποτελεί κοινό τόπο µάλιστα ότι οι αναισθησιολόγοι αλλά και δευτερευόντως οι παθολόγοι έχουν καταστεί µακράν οι πλέον περιζήτητες ειδικότητες στο ΕΣΥ, καθώς οι ελλείψεις στις κατευθύνσεις αυτές υπογραµµίζονται σε κάθε ευκαιρία από κάθε καλοπροαίρετο συνοµιλητή.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεµιστοκλέους, επισηµαίνει σήµερα στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ» ότι «οι ελλείψεις συγκεκριµένων ιατρικών ειδικοτήτων είναι εστιασµένες ανά ειδικότητα στα νοσοκοµεία του ΕΣΥ ορισµένων περιοχών της χώρας µας, µε το πιο σοβαρό πρόβληµα να εµφανίζεται κυρίως στις ιατρικές ειδικότητες της αναισθησιολογίας, της παθολογίας και της ακτινολογίας».

Πράγµατι, ιδιαίτερα για την αναισθησιολογία και σύµφωνα µε τα στοιχεία της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας, η κάλυψη για τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ σε αναισθησιολόγους ανέρχεται στο 84,9% για τα ιδρύµατα αρµοδιότητας της διοίκησης της 1ης Υγειονοµικής Περιφέρειας Αττικής, στο 76,9% για τα νοσοκοµεία αρµοδιότητας της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, στο 72% για εκείνα της διοίκησης της 6ης ΥΠΕ Ηπείρου, ∆υτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, στο 71,1% για τα ιδρύµατα αρµοδιότητας της διοίκησης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, στο 69% για όσα ιδρύµατα είναι στην αρµοδιότητα της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Μόλις στο… 54% φτάνει η κάλυψη των νοσοκοµείων αρµοδιότητας της διοίκησης της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας και µόλις στο... 53% για τα ιδρύµατα αρµοδιότητας της διοίκησης της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης.

Εξαδάκτυλος: «Οι νέοι γιατροί αρνήθηκαν τις ειδικότητες αυτές»

Ελαφρώς διαφοροποιηµένη, αλλά πάντα στο ίδιο µήκος κύµατος, είναι η εικόνα για τον «χάρτη» των ιατρικών ειδικοτήτων που λείπουν κατά κόρον από τα νοσοκοµεία του ΕΣΥ, την οποία διατηρεί ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξηγεί συγκεκριµένα στην «Α»: «Πρώτη σε αυτή την κατηγορία είναι αδιαµφισβήτητα η ειδικότητα της αναισθησιολογίας, που η έλλειψή της παραλύει κυριολεκτικά τα χειρουργεία. Και ακολουθούν επίσης οι παθολόγοι, οι µικροβιολόγοι, οι ακτινολόγοι, οι πυρηνικοί ιατροί και οι παθολογοανατόµοι, εξίσου σηµαντικοί ειδικοί ιατροί τόσο για τα νοσοκοµεία όσο και για την πρωτοβάθµια φροντίδα υγείας και τα προγράµµατα πρόληψης που υλοποιούνται. Κατά κανόνα το πρόβληµα δηµιουργήθηκε από την άρνηση νέων γιατρών να επιλέξουν τις ειδικότητες αυτές τα προηγούµενα χρόνια».

Παπανικολάου: «Είχαµε προειδοποιήσει για την καταιγίδα παραιτήσεων εξειδικευμένων γιατρών του ΕΣΥ»


Σε δικές του δηλώσεις στην «Α», ο γενικός γραµµατέας της Οµοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκοµειακών Γιατρών Ελλάδας, Πάνος Παπανικολάου, αναφέρει τα εξής:

«Από δύο χρόνια είχαµε προειδοποιήσει για την καταιγίδα παραιτήσεων ειδικευµένων γιατρών του ΕΣΥ, που είχε αρχίσει από τότε να παίρνει µορφή ντόµινο. Τα αίτια είναι η εργασιακή και εφηµεριακή υπερεξόντωση, η µισθολογική απαξίωση και ο αυταρχισµός µε εντολές για διαρκείς µετακινήσεις από νοσοκοµείο σε νοσοκοµείο και από Κέντρα Υγείας σε νοσοκοµείο».

Ο κ. Παπανικολάου εκτιµά επίσης ότι «οι ειδικότητες µε το µεγαλύτερο πρόβληµα είναι η αναισθησιολογία σε όλα σχεδόν τα νοσοκοµεία της περιφέρειας, στα µικρότερα νοσοκοµεία της Αττικής, αλλά και σε µεγάλα νοσοκοµεία της Θεσσαλονίκης, καθώς και η ακτινοδιαγνωστική σχεδόν σε όλα τα νοσοκοµεία της χώρας. Σε περιφερειακά νοσοκοµεία (παραδείγµατος χάρη Χανίων, Ρεθύµνου, ∆ράµας, Σερρών και αλλού) έχουµε, λόγω παραιτήσεων, σοβαρότατες ελλείψεις ακόµα και σε βασικές κλινικές ειδικότητες, όπως παθολογία και γενική χειρουργική. Απαιτείται άµεση υιοθέτηση των αιτηµάτων της ΟΕΝΓΕ, αλλιώς σε λίγο η κατάσταση δεν θα είναι πλέον αναστρέψιµη».

Βαρνάβας: Να δώσει γενναία κίνητρα για τις άγονες ειδικότητες το υπουργείο Υγείας

Από τη δική του πλευρά, ο γενικός γραµµατέας του ΠΙΣ, ∆ηµήτρης Βαρνάβας, υπογραµµίζει στην «Α» ότι «αν και η αναισθησιολογία αποτελεί την πιο γνωστή ειδικότητα που βρίσκεται σε έλλειµµα, υπάρχουν αρκετές ακόµη ειδικότητες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση και πρέπει να ληφθούν άµεσα µέτρα, πριν προκληθούν αθεράπευτες δυσλειτουργίες στο σύστηµα υγείας της χώρας µας. Η παθολογία αποτελεί οµοίως ειδικότητα σε έλλειψη, επειδή οι νέοι γιατροί στρέφονται σε ειδικότητες που προέκυψαν ως νέοι τοµείς της παθολογίας, όπως η γαστρεντερολογία, η ενδοκρινολογία και η πνευµονολογία. Τέλος, σοβαρό πρόβληµα ανακύπτει µε τις εργαστηριακές και απεικονιστικές ειδικότητες στο ΕΣΥ, όπως η βιοπαθολογία και η ακτινολογία, λόγω των υψηλών αµοιβών που παρέχει ο ιδιωτικός τοµέας, στον οποίο επιλέγουν να µετακινηθούν οι γιατροί, εγκαταλείποντας τις δύσκολες και υπαµειβόµενες συνθήκες του ΕΣΥ».

Ο κ. Βαρνάβας καλεί επίσης το υπουργείο Υγείας «να δώσει γενναία κίνητρα στις άγονες αυτές ειδικότητες και να προκηρύξει επαρκή αριθµό θέσεων µόνιµων γιατρών ΕΣΥ, ώστε να προσελκύσει γιατρούς στις προκηρύξεις και να παραµείνουν οι ήδη υπηρετούντες στις θέσεις τους».

Σιάσος: «Θα καλυφθούν πολλές υποστελεχωμένες κλινικές»

Αναισθησιολόγοι, παιδοαναισθησιολόγοι, ακτινολόγοι και παθολόγοι, τέλος, είναι οι ιατρικές ειδικότητες οι οποίες λείπουν κατά κόρον από τα πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία της χώρας µας. Αυτό σηµειώνει στην «Α» ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρύτανης του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Γεράσιµος Σιάσος, ο οποίος σπεύδει να διευκρινίσει επίσης ότι «στα πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία, µε τις 270 νέες θέσεις επίκουρων καθηγητών από το υπουργείο Υγείας, θα καλυφθούν πολλές υποστελεχωµένες κλινικές».

Δημοσιεύτηκε στην Απογευηματινή