«Σε φάρμακα τα οποία είναι για τη χοληστερίνη, για τον προστάτη, φάρμακα χρόνιας χρήσης ξαφνικά ελαττώθηκε η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη, όσον αφορά την αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα.

«Δεν μπορεί να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης τη συμμετοχή του για ορισμένα φάρμακα γι' αυτά τα 1.700 φάρμακα. Δεν μπορεί να πληρώνει κάποιος €50 την ημέρα για στατίνες ενώ πλήρωνε €1€, τόνισε ο Κωνσταντίνος Λουράντος.

Διαβάστε ακόμα: Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν αυξήθηκε η συμμετοχή στα φάρμακα, άλλαξε η κάλυψη στα γενόσημα

Ο  Κωνσταντίνος Λουράντος στους Σωτήρη Ξενάκη & Βασίλη Σκουρή       15- 02-2024     | Parapolitika

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Λουράντου στα Παραπολιτικά 90,1 

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 fm στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη.

Για την αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα

Φάρμακα τα οποία είναι για τη χοληστερίνη, για τον προστάτη, φάρμακα χρόνιας χρήσης, ξαφνικά ελαττώθηκε η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ. Τώρα, παρόλο που η συνταγή γράφει πάνω 0%, επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει π.χ. €23 παρά μόνο €7, τη διαφορά την πληρώνει ο ίδιος.

Χθες ψάξαμε με τη δραστική ουσία ροσουβαστατίνη ίδιο φάρμακο, όλα είχαν €23 λιανική, όλα ήταν γενόσημα, άρα δεν μπορούσαμε να διαλέξουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρούμε φθηνότερο φάρμακο.

Αυτά όλα τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, 30 εκατομμύρια, αυτά θα αφαιρεθούν από το clowback των φαρμακευτικών εταιρειών που μπορεί να έχουν δίκιο ότι πληρώνουν πάρα πολλά λεφτά για τη φαρμακευτική δαπάνη, που οφείλει το κράτος να την πληρώσει, αλλά όχι να την πληρώσει ο Έλληνας πολίτης.

Ο υπουργός λέει ότι αυτός είναι ένας τρόπος κάποιοι να στραφούν στα γενόσημα, λέτε ότι και τα γενόσημα έχουν τις ίδιες τιμές

Βάζουν τη φθηνότερη τιμή του γενοσήμου που υπάρχει στην Ε.Ε., αυτή η τιμή όμως δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Δεν μπορεί να πληρώσει ο Έλληνας πολίτης τη συμμετοχή του για ορισμένα φάρμακα γι' αυτά τα 1.700 φάρμακα. Δεν μπορεί να πληρώνει κάποιος €50 την ημέρα για στατίνες ενώ πλήρωνε €1. Έβγαλα φωτοτυπίες συνταγές πριν ενός μήνα και τωρινές συνταγές, οι διαφορές είναι τεράστιες, δηλαδή πλήρωνε ο άνθρωπος €7,5 για τον προστάτη και τώρα πληρώνει €21.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα γιατί αυτά από 0,70 πήγανε στα 2,50, γιατί ξαφνικά από €4 πήγαν €12. Γιατί κολλύρια από εκεί που πληρώνανε €2,5-3 πήγαν €6-7;

Ο νόμος λεει ότι αυτά που δεν συνταγογραφούνται δεν έχουν και τιμολόγηση

Ακριβώς εγώ όμως τότε φώναζα ότι πρέπει να έχουν τιμολόγια, γιατί η ίδια εταιρεία που εισάγει αυτά τα φάρμακα που συνταγογραφούνται και μειώνονται οι τιμές τους, η ίδια παράγει και τα φάρμακα τα οποία δεν συνταγογραφούνται και τα αφήνουν ελεύθερα.