Το 2022 υπήρξαν κατ’ εκτίμηση 20 εκατ. κρούσματα καρκίνου στον κόσμο και 9,7 εκατ. θάνατοι ανακοίνωσε η υπηρεσία έρευνας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένα συνεχώς αυξανόμενο ποσοστό, που συνδέεται με ό,τι ο ΠΟΥ περιγράφει ως «εντυπωσιακή ανισότητα» ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες.


Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Η απειλή του καρκίνου ποικίλλει ανάλογα με το πού ζει ο ασθενής

Περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους αναπτύσσει καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του, αναφέρει σε δήλωσή της η Διεθνής Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), και ένας στους εννέα άνδρες και μία στις δώδεκα γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Όμως, η απειλή του καρκίνου ποικίλλει ανάλογα με το πού ζει ο ασθενής, επισημαίνει η IARC στη διετή αναφορά της, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από 185 χώρες για 36 είδη καρκίνου.

Για παράδειγμα, στις πιο αναπτυγμένες χώρες, μία στις 12 γυναίκες εμφανίζει καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής της, όμως μόνο μία στις 71 γυναίκες πεθαίνει από τη νόσο αυτή. Σε χώρες που βρίσκονται πιο κάτω με βάση τον δείκτη ανάπτυξης, μία στις 27 γυναίκες προσβάλλεται από καρκίνο του μαστού -εν μέρει επειδή οι πληθυσμοί τείνουν να είναι πιο νεαρής ηλικίας, αλλά επίσης ως αποτέλεσμα της χαμηλότερης έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου, όπως το να είναι μια γυναίκα υπέρβαρη-, ενώ μία στις 48 γυναίκες πεθαίνει από αυτόν.

Η IARC ανέφερε, επίσης, ότι διαφορετικοί τύποι καρκίνου πλήττουν όλο και περισσότερο πληθυσμούς, καθώς αλλάζει ο τρόπος ζωής. Για παράδειγμα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι τώρα ο τρίτος πιο συνηθισμένος καρκίνος και ο δεύτερος σε θνησιμότητα. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνδέεται ιδιαίτερα με την ηλικία, αλλά και με παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η παχυσαρκία, καθώς και με το κάπνισμα και την κατανάλωση οινοπνευματωδών.

ΠΟΥ: Αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου κατά 77% το 2050 σε σχέση με το 2022

Εντούτοις, ο καρκίνος του πνεύμονα έχει επίσης επανεμφανιστεί ως ο πιο συνηθισμένος καρκίνος και η κορυφαία αιτία θανάτου, με 2,5 εκατ. νέα κρούσματα και 1,8 εκατ. θανάτους ετησίως. Η IARC αναφέρει πως αυτό συνδέεται πιθανότατα με τα επίμονα υψηλά ποσοστά καπνιστών στην Ασία.

Η IARC ανέφερε πως μέχρι το 2050 θα υπάρξει πιθανόν αύξηση των κρουσμάτων κατά 77%, στα 35 εκατ., καθώς ο πληθυσμός θα αυξάνεται και θα γερνά. Όμως, ο αντίκτυπος θα είναι άνισος: σε φτωχότερες χώρες, τα κρούσματα θα αυξηθούν κατά 142%, σύμφωνα με την υπηρεσία, και τα ποσοστά θνησιμότητας θα διπλασιαστούν.