Ακόμη και φοιτητές Φαρμακευτικής, ακόμη και βοηθοί φαρμακοποιού έχουν επιστρατευθεί στη Γαλλία για να χορηγούν το εμβόλιο κατά του νέου κοροναϊού στον γενικό πληθυσμό της χώρας. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από μία αναφορά του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο περιγράφει αναλυτικά τους τρόπους της εμπλοκής των ιδιωτικών φαρμακείων στον εμβολιασμό κατά του νέου κοροναΪού, μία αναφορά, η οποία ενισχύει όλα τα επιχειρήματα του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει προτείνει την ένταξη των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας στους φορείς οι οποίοι θα διενεργούν κατ’ έτος τους εμβολιασμούς κατά του νέου κοροναϊού στον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας.

Διαβάστε σχετικά: Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Διαφωνούμε με τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 στα φαρμακεία

Συγκεκριμένα, το ευρωπαϊκό τμήμα του ΠΟΥ καταγράφει τα εξής για μεγάλης σειρά χωρών της Ευρώπης:

Χορήγηση Εμβολίων Έναντι της Λοίμωξης COVID-19 από Κοινοτικούς Φαρμακοποιούς

  • Γαλλία

Στην Γαλλία, από τον Μάρτιο του 2021, οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί επιτρέπεται να συνταγογραφούν και να χορηγούν τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης COVID-19. Μόνο οι φαρμακοποιοί που έχουν εκπαιδευτεί στη διαδικασία αυτή, κατά τη διάρκεια της αρχικής τους εκπαίδευσης ή της συνεχιζόμενης επαγγελματικής τους εκπαίδευσης, μπορούν να προσφέρουν την υπηρεσία αυτή. Η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στη δεξιότητα του εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης COVID-19, ήταν απαραίτητη για τη συμμετοχή σε αυτή τη νέα υπηρεσία. Για να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών, τόσο οι φοιτητές φαρμακευτικής όσο και οι βοηθοί φαρμακείου, κατόπιν πρακτικής εκπαίδευσης, μπορούσαν να χορηγούν το εμβόλιο έναντι της λοίμωξης COVID-19, αλλά όχι να το συνταγογραφούν.,

  • Ηνωμένο Βασίλειο (τα δεδομένα αφορούν μέχρι και τον Ιούνιο του 2021)

Η χάραξη της πολιτικής που σχετίζεται με την υγεία είναι αποκεντρωμένη σε όλες τις χώρες που ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέποντας έτσι στην Αγγλία, τη Σκωτία, τη Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία να έχουν τις δικές τους στρατηγικές εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης COVID-19.

Ωστόσο, σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι φαρμακοποιοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έναντι της λοίμωξης COVID-19. Το δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης (Primary Care Network-PCN) και τα κοινοτικά φαρμακεία συμμετέχουν ενεργά στον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της λοίμωξης COVID-19 μαζί με τα νοσοκομεία και τα κοινοτικά κέντρα εμβολιασμού (όπως αυτά που βρίσκονται σε ποδοσφαιρικά γήπεδα)., Οι φαρμακοποιοί μπορούν να συνάψουν συμφωνία υπεργολαβίας (sub-contracting) με το δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης προσφέροντας φαρμακοποιούς, υποστηρικτικό προσωπικό ή οποιουσδήποτε άλλους απαραίτητους πόρους. Εκτός από αυτό, οι φαρμακοποιοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το φαρμακείο τους ως εμβολιαστικό κέντρο συνάπτοντας απευθείας σύμβαση με το Αγγλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS England). Οι φαρμακοποιοί επιτρέπεται να χρησιμοποιούν γειτονικές εγκαταστάσεις όταν οι δικές τους εγκαταστάσεις δεν είναι κατάλληλες για τη χορήγηση εμβολίων. Tα φαρμακεία αμείβονται με 12,58 λίρες ανά εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης COVID-19 μέσω του συστήματος αποζημιώσεων του Αγγλικού Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επιπλέον, εισήχθησαν επείγουσες αλλαγές στη νομοθεσία οι οποίες επέτρεψαν την προετοιμασία και τη χορήγηση εμβολίων έναντι της λοίμωξης COVID-19 υπό την επίβλεψη φαρμακοποιού σε χώρο που θα κανονικά δεν κατατάσσεται ως registered pharmacy.6

  • Ιρλανδία (τα δεδομένα αφορούν μέχρι και τον Ιούνιο του 2021)

Κατά τη δεκαετία που προηγήθηκε της πανδημίας COVID-19, οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας είχαν αυξανόμενο ρόλο στην παροχή εμβολίων, αρχής γενομένης με τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης το 2011. Ο ρόλος αυτός έχει έκτοτε επεκταθεί και σε εμβολιασμούς κατά του πνευμονιόκοκκου και του έρπητα ζωστήρα. Εφαρμόστηκαν νομοθετικές ρυθμίσεις για να διευκολυνθεί η συνέχιση της παροχής εμβολιασμού από τους φαρμακοποιούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19., Αυτές περιλαμβάνουν διατάξεις για τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς, ώστε να μπορούν να χορηγούν εμβόλια έναντι της λοίμωξης COVID-19 και να εμβολιάζουν άτομα εκτός του χώρου του φαρμακείου. Ωστόσο, μέχρι τις αρχές του Μαΐου 2021, η επαρκής προμήθεια και η αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης COVID-19 στην Ιρλανδία αποτελούσε μια συνεχιζόμενη πρόκληση.

Το Υπουργείο Υγείας της Ιρλανδίας δημοσίευσε τον Δεκέμβριο του 2020, τη στρατηγική του εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης COVID-19 και το σχέδιο εφαρμογής της, το οποίο περιγράφει την εφαρμογή του σχεδίου σε τρεις φάσεις., Η αρχική φάση, όπου η προμήθεια των εμβολίων ήταν περιορισμένη, επικεντρώθηκε στον εμβολιασμό των ομάδων με την υψηλότερη προτεραιότητα σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, όπως στις δομές μακροχρόνιας φροντίδας υγείας και σε ευρείας κλίμακας δομές υγειονομικής περίθαλψης. Οι επόμενες φάσεις (ramp-up και open-access), κατά τις οποίες μεγαλύτερος αριθμός δόσεων εμβολίου ήταν διαθέσιμος, αφορούσε κέντρα μαζικού εμβολιασμού, γενικά ιατρεία και κοινοτικά φαρμακεία. Παρά τη χορήγηση του πρώτου εμβολίου έναντι της λοίμωξης COVID-19 στην Ιρλανδία στα τέλη του Δεκεμβρίου 2020, δεν υπήρξε επίσημη συμμετοχή των κοινοτικών φαρμακείων στη χορήγηση αυτών των εμβολίων μέχρι τις 14 Ιουνίου 2021. Η αμοιβή που πρέπει να καταβάλλεται για τους εμβολιασμούς που πραγματοποιούνται από τα κοινοτικά φαρμακεία ορίζεται σε 25 ευρώ ανά δόση, δηλαδή 50 ευρώ ανά ασθενή όταν χορηγούνται δύο δόσεις, μαζί με μια αμοιβή για διοικητικά θέματα της τάξεως των 10 ευρώ ανά εμβολιασμένο ασθενή.

  • Ελβετία (τα δεδομένα αφορούν μέχρι και τον Ιούνιο του 2021)

Στην Ελβετία υπάρχουν 26 Καντόνια και κάθε Καντόνι είναι υπεύθυνο για τη δική του στρατηγική εμβολιασμού. Από το 2015, οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί ορισμένων Καντονιών επιτρέπεται να χορηγούν εμβόλια εφόσον έχουν ολοκληρώσει εξειδικευμένη εκπαίδευση που πιστοποιείται από την Ελβετική Ένωση Φαρμακοποιών. Τα φαρμακεία αποζημιώνονται με 24,50 CHF ανά εμβολιασμό (~ 22,47 ευρώ). Ο αριθμός των φαρμακείων που συμμετέχουν στον εμβολιασμό αυξάνεται συνεχώς. Σε ορισμένα Καντόνια, οι φαρμακοποιοί μπορούν να χορηγήσουν οποιοδήποτε εγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ σε άλλα Καντόνια, ο εμβολιασμός περιορίζεται στον εμβολιασμό έναντι της γρίπη και έναντι της εγκεφαλίτιδας από κρότωνες.

Όλα τα εμβόλια έναντι της λοίμωξης COVID-19 διανέμονται από το φαρμακείο του ελβετικού στρατού στα Καντόνια, τα οποία με τη σειρά τους τα διανέμουν περαιτέρω σύμφωνα με τη στρατηγική εμβολιασμού που έχει οριστεί σε αυτά. Σε ορισμένα Καντόνια, τα φαρμακεία συμμετέχουν στη στρατηγική του εμβολιασμού, ενώ σε άλλα Καντόνια τα φαρμακεία δεν συμμετέχουν. Για παράδειγμα, στο Καντόνι του Άαργκαου, τα δύο κύρια Καντονικά νοσοκομεία, συµπεριλαµβανοµένων των νοσοκομειακά φαρμακεία, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην οργάνωση των πρώτων κέντρων εμβολιασμού. Τα νοσοκομειακά φαρμακεία είναι υπεύθυνα για την αποθήκευση και την παροχή του εμβολίου στα κέντρα εμβολιασμού του νοσοκομείου, καθώς και για την υποστήριξη των κινητών ομάδων εμβολιασμού που εμβολιάζουν άτομα σε οίκους ευγηρίας και άλλα ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας υγείας. Την 1η Μαρτίου 2021, οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί της Αργοβίας εξουσιοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση του Καντονιού να εμβολιάζουν το γενικό πληθυσμό έναντι της λοίμωξης COVID-19. Ωστόσο, η πρακτική ήταν περιορισμένη λόγω των προβλημάτων εφοδιασμού που παρατηρήθηκαν. Σε άλλα Καντόνια, η κατάσταση παραμένει παρόμοια. Επίσης, τα φαρμακεία στην Ελβετία προσφέρουν βοήθεια στην εγγραφή ασθενών σε κέντρο εμβολιασμού, ιδίως σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή χρειάζονται τεχνική υποστήριξη.

  • Ισπανία (τα δεδομένα αφορούν μέχρι και τον Ιούνιο του 2021)

Η συμμετοχή των φαρμακοποιών στον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης COVID-19 στην Ισπανία είναι περιορισμένη. Ο αρμόδιος φορέας για τη χάραξη της στρατηγικής εμβολιασμού ορίζεται από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου είχε εκφράσει δημοσίως την προθυμία των φαρμακοποιών να συμμετάσχουν στη διαδικασία εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης COVID-19. Ενώ οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί έχουν βοηθήσει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στη διαδικασία του εμβολιασμού, οι κοινοτικοί φαρμακοποιοί έχουν επί του παρόντος περιορισμένη συμμετοχή. Το εργατικό δυναμικό των κοινοτικών φαρμακείων στη Μαδρίτη εμβολιάστηκε έναντι της λοίμωξης COVID-19 στις εγκαταστάσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου της Μαδρίτης από μια ομάδα ιατρών, νοσηλευτών και -για πρώτη φορά στην Ισπανία- από κοινοτικούς φαρμακοποιούς. Ωστόσο, μέχρι τον Ιούνιο του 2021, η συμμετοχή αυτή των φαρμακοποιών περιορίζεται μόνο στην περιοχή της Μαδρίτης.

  • Πολωνία

Από το 2021, οι φαρμακοποιοί στην Πολωνία έχουν την άδεια να χορηγούν εμβόλια έναντι της COVID-19, γεγονός που είχε ιδιαίτερη σημασία ενόψει της εξάπλωσης της πανδημίας.

  1. Ικανοποίηση του γενικού πληθυσμού από τη διαδικασία του εμβολιασμού έναντι της λοίμωξης COVID-19 από τους κοινοτικούς φαρμακοποιούς

Σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Πολωνία και δημοσιεύτηκε το 2022,17 βρέθηκε ότι σχεδόν το 97% (609 από τους 628) των ερωτηθέντων συμφώνησε ότι η χορήγηση εμβολίων έναντι της COVID-19 από φαρμακοποιούς ήταν βολική και ότι οι φαρμακοποιοί διέθεταν τις κατάλληλες δεξιότητες για την παροχή αυτής της υπηρεσία και σχεδόν το 90% (565 από τους 628) των ερωτηθέντων εξέφρασε την πρόθεση του να εμβολιαστεί ξανά από κοινοτικούς φαρμακοποιούς.

Σε άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία το 2021,1 βρέθηκε ότι το 59% (3388 από τα 5733) των ατόμων που τους χορηγήθηκε εμβόλιο έναντι της λοίμωξης COVID-19 από φαρμακοποιό είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί κατά της γρίπης, τις περισσότερες φορές στο ίδιο φαρμακείο (1744 από τα 5733). Μόνο το 24% (1370 από τα 5733) των ατόμων που επισκέφθηκαν ένα φαρμακείο είχαν προσπαθήσει να εμβολιαστούν έναντι της λοίμωξης COVID-19 αλλού. Η ικανοποίηση των ατόμων ήταν άριστη με βαθμολογία 4,92 στα 5,00.