Με την επιστροφή των µαθητών στα σχολεία τη ∆ευτέρα, οι ανησυχίες των γονέων και των κηδεµόνων περιστρέφονται πλέον γύρω από το ερώτηµα πότε και σε ποιον βαθµό ενδέχεται να καταστούν επικίνδυνες για το παιδί τους οι λοιµώξεις από τον ιό της γρίπης, αλλά και από τον νέο κορονοϊό και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Ποια παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε Covid-19, RSV και γρίπη


Σύµφωνα µε όσα αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» η πρόεδρος της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελµατιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδας, Ολγα Τζέτζη, «συµπτώµατα που προκαλούν ανησυχία τόσο στη γρίπη όσο και στη λοίµωξη COVID-19, αλλά και στη λοίµωξη από τον RSV, πέρα από την υποστηρικτική θεραπεία (αντιπυρετικά, υγρά, ανάπαυση), την επανεκτίµηση από τον παιδίατρο και, ενδεχοµένως, τη νοσηλεία που απαιτούν, είναι η αναπνευστική δυσχέρεια, το παρατεινόµενο εµπύρετο, η αφυδάτωση και η νωθρότητα».

Πιο ευαίσθητα για σοβαρή λοίµωξη από τον ιό της γρίπης είναι τα βρέφη, ιδιαιτέρως εκείνα κάτω των 6 µηνών, στα οποία δεν µπορεί να χορηγηθεί το αντιγριπικό εµβόλιο για πρόληψη, όπως και όλα τα υπόλοιπα βρέφη και τα παιδιά µε υποκείµενα καρδιολογικά, µεταβολικά (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης), νευροµυϊκά, αιµατολογικά και αναπνευστικά νοσήµατα, καθώς και τα ανοσοκατεσταλµένα παιδιά.

Οσον αφορά τη λοίµωξη COVID-19 στα παιδιά, πέρα από τις ως άνω παρατηρήσεις, η κ. Τζέτζη επισηµαίνει επίσης ότι «σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είµαστε προσεκτικοί για σοβαρή νόσο στα νεογνά και στα παιδιά µε υποκείµενα νοσήµατα, όπως καρδιαγγειακά, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήµατα και κακοήθειες».

Τέλος, όσον αφορά τη λοίµωξη από τον RSV, η παιδίατρος µας εξηγεί ότι «επικινδυνότητα για σοβαρή νόσο, δηλαδή για βρογχιολίτιδα µε αναπνευστική δυσχέρεια ή/και πνευµονία, που θα χρειαστεί νοσηλεία, ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, χορήγηση οξυγόνου και, πιο σπάνια, ίσως ακόµα και υποστήριξη της αναπνοής, εµφανίζουν τα βρέφη ηλικίας κάτω των 6 µηνών και παιδιά µε αδύναµο ανοσοποιητικό σύστηµα και υποκείµενα αναπνευστικά νοσήµατα, όπως κυστική ίνωση και καρδιαγγειακά νοσήµατα (π.χ. συγγενείς καρδιοπάθειες). Ιδιαιτέρως για τον RSV πρέπει να θυµόµαστε ότι αποτελεί την κύρια αιτία νοσηλείας υγιών κατά τα άλλα βρεφών και παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών στις ΗΠΑ».

Η κ. Τζέτζη σηµειώνει επίσης: «Αυτή την περίοδο, τη χειµερινή περίοδο της ενδηµικής έξαρσης των ιογενών λοιµώξεων του αναπνευστικού, µετά την αύξηση του συγχρωτισµού λόγω των εορτών, µπορούµε να πούµε ότι γονείς, παιδιά και παιδίατροι βιώνουµε, όπως και πέρυσι, την τριδηµία της γρίπης, τύπου Α κυρίως, της COVID-19 και του ιού RSV».


Προειδοποίηση ΠΟΥ

Την ίδια στιγµή, «τα νοσήµατα του αναπνευστικού, τα οφειλόµενα στον νέο κορονοϊό, στη γρίπη και σε άλλα παθογόνα, έχουν αυξηθεί σε πολλές χώρες εδώ και εβδοµάδες και αυτό αναµένεται να συνεχιστεί µετά τις πρόσφατες γιορτές», προειδοποιεί σε σχετικό µήνυµά του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόµ Γκεµπρεγέσους.

Ο ίδιος καλεί τους πολίτες όλου του κόσµου να κάνουν τεστ και να αναζητούν φροντίδα, όταν αυτό χρειάζεται, επειδή οι θεραπείες για τον νέο κορονοϊό µπορούν να αποτρέψουν τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.

«Συνεχίστε να χρησιµοποιείτε µάσκες, εξαερισµό και αποστάσεις για να µειώσετε την έκθεσή σας και βεβαιωθείτε ότι εσείς και τα αγαπηµένα σας πρόσωπα είστε ενηµερωµένοι για τα εµβόλια έναντι του νέου κορονοϊού και της γρίπης», συστήνει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Μπορεί όλη η σχετική συζήτηση στη χώρα µας να µονοπωλείται από τον προβληµατισµό αναφορικά µε την ευρεία διασπορά του νέου κορονοϊού, όµως ο Ματέο Μπασέτι, γιατρός στο νοσοκοµείο «Σαν Μαρτίνο» της Γένοβας, τόνισε την περασµένη εβδοµάδα ότι «η Ιταλία γνωρίζει σε αυτό το χρονικό διάστηµα τη χειρότερη εποχική γρίπη των τελευταίων είκοσι ετών, όσον αφορά τον ρυθµό µετάδοσης. Είχαµε προειδοποιήσει τους Ιταλούς, αλλά πολλοί προτίµησαν να µην ακούσουν».

Σύµφωνα µε τα τελευταία επιδηµιολογικά στοιχεία, περισσότεροι από ένα εκατοµµύριο Ιταλοί έχουν µολυνθεί από τη γρίπη, µε την κορύφωση του επιδηµικού κύµατος να έχει προσδιοριστεί γενικά για την εβδοµάδα που λήγει αύριο.


Πότε αναμένουμε κορύφωση

«Για τη γρίπη είναι πολύ δύσκολο να υπολογίσουµε τον τρόπο µε τον οποίο θα κινηθεί το προσεχές χρονικό διάστηµα στη χώρα µας. Λογικά, και η γρίπη θα ακολουθήσει τη δραστηριότητα του νέου κορονοϊού», διευκρινίζει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδηµιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, µέλος της Επιτροπής Εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας και της Επιστηµονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισµού ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΟ∆Υ), Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο ίδιος µας εξηγεί ότι «ο νέος κορονοϊός και η γρίπη µεταδίδονται µε τον ίδιο τρόπο. ∆ιαφέρουν ως προς την ανοσία και την ταχύτητα µετάδοσης. Είναι πιθανόν, λόγω χαµηλότερου ενεργού ρυθµού αναπαραγωγής (Rt), η γρίπη να κορυφωθεί αργότερα, δηλαδή στα µέσα Φεβρουαρίου, αλλά αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά