Έντονη ανησυχία προκαλεί η έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, τα οποία σε συνδυασμό με την γρίπη και τις εποχικές ιώσεις αυξάνονται δραματικά, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και προκαλούν προβληματισμό για το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα (8/1/2024).

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΕΟΔΥ προχώρησε σε οδηγίες για μαθητές, εκπαιδευτικούς και προσωπικό με σκοπό για τη μείωση μετάδοσης λοιμώξεων του αναπνευστικού στο σχολικό περιβάλλον. Μάλιστα, όπως εκτίμησε ο καθηγητής επιδημιολογίας Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας το πρωί της Πέμπτης σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, αναμένεται να φτάσουμε γύρω στα 8.800 ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού.

Συστάσεις του ΕΟΔΥ για το άνοιγμα των σχολείων:

Για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάδοσης των λοιμώξεων του αναπνευστικού (λοιμώξεις από τον ιό SARS-CoV-2, γρίπη κ.α.) στο σχολικό περιβάλλον συστήνεται η τήρηση βασικών μέτρων από καθηγητές, μαθητές και λοιπό προσωπικό:

- Τακτικό πλύσιμο των χεριών

α) Όταν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα (σαπούνι και νερό)

β) Πριν και μετά: ▪Την προετοιμασία ή χορήγηση γεύματος ▪ Το γεύμα ▪ Τη χρήση της τουαλέτας

γ) Το πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, θα ακολουθείται από προσεκτικό στέγνωμα με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

δ) Εναλλακτικά, συστήνεται η εφαρμογή αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.

-Καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων διδασκαλίας. Συστήνεται να ανοίγονται τα παράθυρα τακτικά για τη βελτίωση του αερισμού.