Πρέπει να δηµιουργήσουµε σταθερά κέντρα αναφοράς στο ΕΣΥ της χώρας µας, τα οποία θα ξεκινούν από τη διάγνωση και θα φτάνουν έως τη συνεχή παρακολούθηση σε όλη τη ζωή του καρκινοπαθούς», είχε δηλώσει πρόσφατα ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σε αυτό το µήκος κύµατος κινείται συστηµατικά και µε συνέπεια η Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου Χαϊδαρίου «Αττικόν».

Η Τρίτη 12η ∆εκεµβρίου, λοιπόν, ήταν µια ηµέρα συνάντησης της ιατρικής επιστήµης µε την αυτοφροντίδα στο «Αττικόν», µε αφορµή τις άγιες ηµέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Γυναίκες ασθενείς µε καρκίνο που βρίσκονται υπό θεραπεία στην ογκολογική µονάδα της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του «Αττικόν» είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν µε τις ειδικούς µιας µεγάλης πολυεθνικής εταιρείας καλλυντικών και να τις συµβουλευτούν για τις ανάγκες της περιποίησης του δέρµατος, καθώς και για χρήσιµες τεχνικές του µακιγιάζ.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο δίκτυο «Γυναίκες στην Ογκολογία», σε συνεργασία µε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών µε Καρκίνο του Μαστού «Αλµα Ζωής» και την εν λόγω µεγάλη πολυεθνική εταιρεία καλλυντικών. Πρόκειται για µια σύµπραξη η οποία έχει ως στόχο την ολιστική αντιµετώπιση της ογκολογικής ασθενούς, καθώς η θεραπεία απαιτεί συχνά την προσαρµογή του τρόπου ζωής και της καθηµερινής ρουτίνας της, όπως ακριβώς είναι το µακιγιάζ.



Η ασθενής µε καρκίνο έχει πολύπλευρες καθηµερινές ανάγκες, αλλά και σύνθετους κοινωνικούς ρόλους, καθώς παραµένει ταυτόχρονα επαγγελµατίας, µητέρα και γυναίκα. Σε αυτές τις ανάγκες και τους ρόλους µπορεί να έχει ως σύµµαχο την ιατρική επιστήµη, αλλά και το σύγχρονο πρόσωπο της Ογκολογίας, το οποίο δεν αγνοεί τις σύνθετες ανάγκες της ογκολογικής ασθενούς κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και µετά από αυτήν.

Οι ασθενείς που συµµετείχαν στη συγκεκριµένη δράση στο «Αττικόν», λοιπόν, είχαν την ευκαιρία να µάθουν «µυστικά» για ένα εορταστικό µακιγιάζ, αλλά και να απευθύνουν ερωτήµατα που τις απασχολούν στις καθηµερινές τους συνήθειες. Η οµάδα ειδικών της µεγάλης πολυεθνικής εταιρείας καλλυντικών δέχθηκε πολλά ερωτήµατα από τις ασθενείς σχετικά µε τους τρόπους µε τους οποίους µπορούν να ενσωµατώσουν τεχνικές φροντίδας του δέρµατος στη ρουτίνα τους. Το δέρµα τους, σε κάποιες περιπτώσεις, εµφανίζει δυσχρωµίες και οι τεχνικές µακιγιάζ για ειδικές ανάγκες, όπως για τα φρύδια, καθώς και οι γνώσεις των ειδικών τις βοήθησαν µε απλές απαντήσεις και ιδιαιτέρως χρήσιµα «κόλπα».

Μάλιστα, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η σχετική διεθνής δράση ονοµάζεται «Classes for Confidence» και έχει ως σκοπό της να καθοδηγήσει τις γυναίκες στη ρουτίνα του µακιγιάζ, ακόµα και όταν υπάρχουν ιδιαιτερότητες και προκλήσεις, όπως αυτές που προκύπτουν από τη νόσο. Η διεθνής δράση ξεκίνησε, άλλωστε, µε στόχο την ενδυνάµωση, την αποδοχή και την αυτοφροντίδα.

Στο «Αττικόν» η ιατρική επιστήµη συνάντησε την αυτοφροντίδα, για να υπενθυµίσει το γεγονός ότι η γυναίκα που νοσεί παραµένει γυναίκα. Συνεχίζει τη ζωή της, µε τις ρουτίνες και τις υποχρεώσεις της, απολαµβάνει τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και χρειάζεται πάντα συµµάχους όταν αντιµετωπίζει προκλήσεις.


"Ο καρκίνος γίνεται χρόνιο νόσημα, δυνητικά ιάσιμοι όλοι οι ασθενείς - Η τόνωση της αυτοποεποίθησης ενδυναμώνει τη γυναίκα ασθενή"


Πόσο σηµαντική είναι, όµως, η αυτοφροντίδα για τις ασθενείς µε καρκίνο; Καταλαβαίνουµε ότι τις βοηθά στην καθηµερινή τους ζωή. Τις βοηθά, επίσης, στο πεδίο της θεραπείας;

Η καθηγήτρια Παθολογίας και Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, διευθύντρια της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του «Αττικόν», αλλά και µέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του δικτύου «Γυναίκες στην Ογκολογία», Αµάντα Ψυρρή, εξηγεί σχετικά στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι «σήµερα οι αλµατώδεις εξελίξεις στην Ογκολογία τείνουν να µετατρέψουν τον καρκίνο σε χρόνιο νόσηµα και όλοι οι ασθενείς, από τη στιγµή της διάγνωσής τους, θεωρούνται δυνητικά ιάσιµοι. Η επικοινωνία γιατρού και ασθενούς γίνεται πιο άµεση όταν ο ασθενής αισθάνεται και αντιµετωπίζεται ολιστικά, µε γνώµονα τις ποικίλες ανάγκες του. Αυτό βιώσαµε σε αυτή την ιδιαίτερη συνάντηση, που ήταν αφιερωµένη στην περιποίηση και την οµορφιά της γυναίκας ασθενούς, µια σχέση διαχρονική».

Η κ. Ψυρρή επισηµαίνει ακόµα: «Η τόνωση της αυτοπεποίθησης µε την αυτοφροντίδα ενδυναµώνει τη γυναίκα ασθενή. Η θεραπεία του καρκίνου είναι µια πρόκληση που εκτείνεται πέραν των στενών ορίων της φαρµακευτικής θεραπείας της νόσου. Τέτοιες δράσεις δείχνουν µια πολυδιάστατη προσέγγιση στη θεραπεία, η οποία ενδυναµώνει µια γυναίκα που νοσεί. Συµβουλές και βίντεο περιποίησης προσώπου και µακιγιάζ για ασθενείς µε καρκίνο περιλαµβάνονται και σε ιστοσελίδες αρκετών αντικαρκινικών νοσοκοµείων του εξωτερικού».

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 23 Δεκεμβρίου