Eυρεία διασπορά του νέου κοροναϊού στη χώρα μας αναμένεται για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ η έξαρση της λοίμωξης COVID-19 έχει ήδη αρχίσει την «επέλασή» της σε όλη την Ελλάδα, με τις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ να σημειώνουν χαρακτηριστική αύξηση κάθε εβδομάδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC), η παραλλαγή του νέου κοροναϊού, την οποία οι επιστήμονες αποκαλούν BA.2.86, καταγράφεται πλέον στην Αυστρία με ποσοστό 28,3%, στο Βέλγιο με 62,0%, στη Δανία με 15,6%, στη Φινλανδία με 24,8%, στη Γαλλία με 52,3%, στη Γερμανία με 50,8%, στην Ιρλανδία με 47,8%, στην Ιταλία με 25,2%, στο Λουξεμβούργο με 83,3%, στην Ολλανδία με 61,4%, στη Νορβηγία με 46,2%, στην Πολωνία με 18,5%, στην Ισπανία με 67,8% και τη Σουηδία με 43,3%, ενώ 101 κρούσματα της υπομετάλλαξης JN.1 έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου έως την περασμένη εβδομάδα.

Απότομη άνοδος

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα υπομετάλλαξη JN.1 αποτελεί πλέον περίπου το 44,1% των περιπτώσεων της λοίμωξης COVID-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) την περασμένη Παρασκευή, σηματοδοτώντας μια ακόμη εβδομάδα με λίαν απότομη άνοδο της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του CBS News, η αύξηση είναι περισσότερο από δύο φορές μεγαλύτερη από το 21,3%, που τα κέντρα CDC είχαν υπολογίσει για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Δεκεμβρίου, μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών.

«Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του JN.1 υποδηλώνει ότι η παραλλαγή είναι είτε πιο μεταδοτική ή καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού μας συστήματος από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν. Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε εάν ή σε ποιο βαθμό το JN.1 θα προκαλέσει αύξηση των λοιμώξεων ή των νοσηλειών», ανέφεραν τα CDC την Παρασκευή.

Πολλές μεταλλάξεις

Αυτές οι νέες εκτιμήσεις έρχονται καθώς άλλες χώρες παρακολούθησαν επίσης μια ταχεία άνοδο στον επιπολασμό του JN.1 τις τελευταίες εβδομάδες, ωθώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να εντείνει την ταξινόμηση του στελέχους σε «παραλλαγή ενδιαφέροντος» - τη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα του.

Οι Αρχές μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφέρει διαφορετικά ή πιο σοβαρά συμπτώματα από το JN.1 σε σύγκριση με προηγούμενα στελέχη.

Αν και μέχρι στιγμής οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από το JN.1 δεν είναι μεγαλύτερος από αυτόν των άλλων πρόσφατων στελεχών, η άνευ προηγουμένου συσσώρευση μεταλλάξεων -οι περισσότερες κληρονομήθηκαν από την εξαιρετικά μεταλλαγμένη γενεαλογία BA.2.86 του JN.1, η οποία προκάλεσε ανησυχία για πρώτη φορά το καλοκαίρι- έχει κρατήσει σε επιφυλακή τις υγειονομικές Αρχές.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή