Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας, την οποία διενήργησε η εταιρεία Kάπα Research για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τρεις στους τέσσερις Έλληνες πήραν κάποιο αντιβιοτικό τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ δύο στους δέκα δεν έχουν λάβει ποτέ αντιβιοτικό.

Το 16% πήρε αντιβιοτικό για οδοντιατρικούς λόγους, ένα 21% για διάφορους λόγους σοβαρών ασθενειών ή χειρουργικών επεμβάσεων, ένα 11% για αντιμετώπιση λοιμώξεων και ένα ποσοστό 19% αναφέρει ως αιτία τον επίμονο βήχα και προβλήματα με αναπνευστικό ή βρογχίτιδες.

Σημαντική μείωση σε όσους παίρνουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή


Ένα πρώτο θετικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι την τελευταία δεκαετία έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό εκείνων που παίρνουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή (από 16% το 2013 στο 6% το 2023). Από τη μείωση το σημαντικότερο μέρος της καταγράφεται την τελευταία διετία (από 12% το 2021 στο 6% το 2023). Παρ’ όλα αυτά ένα σημαντικό ποσοστό 32% συνεχίζει να κρατά αντιβιοτικά στο ψυγείο του σπιτιού του για ώρα ανάγκης (το ποσοστό αυτό είναι ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 2013 που ήταν 36%).

Διαβάστε εδώ: Έρευνα K – Research για τον ΙΣΑ: Έχει μειωθεί σημαντικά το ποσοστό των Ελλήνων, που λαμβάνουν αντιβιοτικά χωρίς συνταγή

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν ειδικοί γιατροί κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εν λόγω έρευνας, ο πνευμονιόκοκκος, μία κοινή αιτία εξωνοσοκομειακών πνευμονιών, παρουσιάζει αντοχή από 35%-40% στην πενικιλίνη κατά τη χορήγησή της στην κοινότητα και 50%-60% στις μακρολίδες.
Επίσης, ο πυογόνος στρεπτόκοκκος εμφανίζει αντοχή 15%-25% στις μακρολίδες.

Τα ποσοστά αυτά σημαίνουν ότι μια πνευμονία από πνευμονιόκοκκο ή μια λοίμωξη με στρεπτόκοκκο καταπολεμώνται πιο δύσκολα και τα φάρμακα μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα.

Αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά λόγω "τεράστιας κατάχρησης"


«Όλο αυτό έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της τεράστιας κατάχρησης», ανέφερε η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, Κυριακή Κανελλακοπούλου, η οποία σημείωσε επίσης ότι ακόμη ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το κολοβακτηρίδιο (Escherichia coli), το οποίο ευθύνεται για το μεγαλύτερο ποσοστό ουρολοιμώξεων. Η αντοχή του στην αμπικιλίνη υπερβαίνει το 50%, ενώ στις κινολόνες είναι περίπου 20%.