Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) υλοποιεί την πρωτοβουλία «Κάνε μια Στάση! Ενημερώσου για την πρόληψη της πνευμονίας από τους Ειδικούς», με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας. Η διήμερη εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού ΜΕΤΡΟ «Σύνταγμα».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης το κοινό θα λάβει πληροφορίες από ειδικούς πνευμονολόγους – μέλη της ΕΠΕ,  για τους άξονες πρόληψης της πνευμονίας, όπως  είναι ο εμβολιασμός και η διακοπή του καπνίσματος. Στη συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε  η ΕΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Α’ Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α., Πέτρος Μπακάκος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πνευμονία είναι μια συχνή και δυνητικά θανατηφόρος νόσος, που μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε σε κάθε ηλικία και σε κάθε κατάσταση υγείας, συνεπώς η μάχη για την πρόληψή της δίνεται από όλους μας καθημερινά».

Κατά το διήμερο ειδικοί θα ενημερώνουν και για τα εμβόλια που συστήνεται να λάβουν σύμφωνα με το νέο εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων έναντι σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων, όπως είναι η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική πνευμονία. Η κ. Παρασκευή Κατσαούνου, μέλος Δ.Σ. της Ε.Π.Ε., Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α, στην ομιλία της ανέφερε ότι «Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη έξαρση στους ενήλικες των αναπνευστικών λοιμώξεων, οι οποίες εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος συσχετίζεται με την αύξηση της ηλικίας (που συνοδεύεται από ανοσογήρανση), με την ανοσοκαταστολή (που προκαλείται λόγω νόσου ή θεραπείας), καθώς και με την ύπαρξη συννοσηροτήτων. Πλέον, όμως, έχουμε στη φαρέτρα μας αποτελεσματικά εμβόλια για αρκετούς ιούς και βακτήρια, και μάλιστα με απλούστερο δοσολογικό σχήμα».

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συντάσσεται με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εστιάζοντας στους ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα: Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης να γίνεται ετησίως, με τους ηλικιωμένους άνω των 60-65 ετών να εμβολιάζονται με το αντιγριπικό υψηλής δόσης (QIV-HD) ή με ανοσοενισχυτικό (aQIV). Ο εμβολιασμός έναντι της νόσου COVID-19, σύμφωνα µε τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνεται να γίνεται ετησίως (1 δόση). Ο εµβολιασµός έναντι του κοκκύτη συστήνεται ανά 10 έτη ενώ έναντι του έρπητα ζωστήρα και του πνευμονιοκόκκου εφάπαξ. Παράλληλα, αναµένεται η ενσωµάτωση συστάσεων για τον εµβολιασµό έναντι του Ιού Αναπνευστικού Συγκυτίου (RSV).

Η εκδήλωση

Οι παριστάμενοι θα μπορούν να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για την ορθή χρήση βασικών διαγνωστικών συσκευών, όπως είναι  το οξύμετρο. Εφόσον ενδείκνυται θα λάβουν κάποιες βασικές ιατρικές μετρήσεις για τη λειτουργία των πνευμόνων τους.

Η Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σταθμού ΜΕΤΡΟ «Σύνταγμα», στο πλαίσιο της δράσης, θα είναι ανοικτή για το κοινό και αύριο, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, 09.00 – 19.00.