Σχεδόν όλα τα παιδάκια ηλικίας έως 2 ετών στην Ευρώπη µολύνθηκαν, από το φθινόπωρο του 2022 έως την άνοιξη του 2023, από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), σύµφωνα µε τα σχετικά επιδηµιολογικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιµώξεων (European Society of Paediatric Infectious Diseases). Μάλιστα, αυτό το φαινόµενο δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν… Τα προηγούµενα χρόνια ίσχυε ότι όλα τα παιδάκια έως την ηλικία των 2-3 ετών θα µολυνθούν κάποια στιγµή από τον ιό RSV.

Σε πολλά παιδάκια ο ιός RSV προκαλεί συµπτώµατα παρόµοια µε εκείνα του κοινού κρυολογήµατος, όµως σε µερικές περιπτώσεις, πιο συχνά σε πρόωρα βρέφη και σε µικρότερα παιδιά, ηλικίας κάτω των 2 ετών, τα οποία πάσχουν από ορισµένες νόσους των πνευµόνων ή συγγενή καρδιοπάθεια, ο RSV µπορεί να προκαλέσει πνευµονία, ενώ αποτελεί το πιο σηµαντικό αίτιο βρογχιολίτιδας κατά το πρώτο έτος ζωής του µωρού. Εάν συµβεί αυτό, τα βρέφη θα νοσήσουν βαριά και θα χρειαστεί πιθανώς να εισαχθούν για νοσηλεία σε παιδιατρικό νοσοκοµείο. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσηµάτων (CDC) των ΗΠΑ, λοιπόν, συνέστησαν στις 22 Σεπτεµβρίου το πρώτο εµβόλιο για τον RSV σε έγκυες γυναίκες για την προστασία του νεογέννητου από σοβαρή νόσηση από τον εν λόγω ιό. Ανάλογες αποφάσεις και συστάσεις αναµένονται επίσης το προσεχές χρονικό διάστηµα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Φαρµάκων (EMA), αλλά και από την Εθνική Επιτροπή Εµβολιασµών για τη χώρα µας. Ο ιός RSV είναι η κύρια αιτία νοσηλείας για βρέφη στις ΗΠΑ. Αυτό το νέο εµβόλιο, το δισθενές RSVpreF της φαρµακευτικής εταιρείας Pfizer, έχει αποδειχθεί ότι µειώνει κατά 57% τον κίνδυνο νοσηλείας µε RSV λοίµωξη για βρέφη, εάν χορηγηθεί τους πρώτους έξι µήνες µετά τη γέννηση.

Για να µεγιστοποιηθεί η προστασία για τα µωρά µετά τη γέννηση, τα CDC συνιστούν τη χορήγηση µίας δόσης εµβολίου RSV για εγκύους κατά τις εβδοµάδες 32 έως 36 της εγκυµοσύνης.

Το εµβόλιο είναι ένα από τα δύο νέα εργαλεία που υπάρχουν αυτή την εποχή για την προστασία των µωρών από τη σοβαρή ασθένεια του RSV. Τον περασµένο Αύγουστο, τα CDC συνέστησαν έναν νέο εµβολιασµό κατά του RSV για τα βρέφη, που έχει αποδειχθεί ότι µειώνει κατά περίπου 80% τον κίνδυνο που σχετίζεται µε την RSV νοσηλεία, καθώς και τις ιατρικές επισκέψεις για υγειονοµική περίθαλψη. Τα περισσότερα βρέφη πιθανότατα θα χρειαστούν µόνο προστασία µε ένα από τα δύο, είτε το µητρικό εµβόλιο RSV είτε τη βρεφική ανοσοποίηση, αλλά όχι και τα δύο.

Ωστόσο, για παράδειγµα, εάν ένα µωρό γεννηθεί νωρίτερα από δύο εβδοµάδες µετά τον εµβολιασµό της µητέρας του, τότε ο γιατρός µπορεί να συστήσει να λάβει και το βρεφικό εµβόλιο.

«Αυτό είναι ένα άλλο νέο εργαλείο που µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε αυτό το φθινόπωρο και τον χειµώνα, για να βοηθήσουµε στην προστασία ανθρώπινων ζωών», δήλωσε η διευθύντρια των CDC, δρ Mandy Cohen, και συµπλήρωσε: «Ενθαρρύνετε τους γονείς να µιλήσουν στους γιατρούς τους για την προστασία των µικρών παιδιών τους από τη σοβαρή νόσηση από τον ιό RSV, χρησιµοποιώντας είτε εµβόλιο το οποίο χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης είτε εµβόλιο κατά του RSV που χορηγείται µετά τη γέννηση στο µωρό».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά στις 07/10/2023.