Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ συνέστησαν χθες το πρώτο εμβόλιο για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) σε έγκυες, για την προστασία του νεογέννητου από σοβαρή ασθένεια RSV.

Ο RSV είναι η κύρια αιτία νοσηλείας για βρέφη στις Η.Π.Α. Αυτό το νέο εμβόλιο, το δισθενές RSVpreF της Pfizer εμβόλιο, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας με RSV για βρέφη κατά 57% στους πρώτους έξι μήνες μετά τη γέννηση.

Για να μεγιστοποιηθεί η προστασία για τα μωρά μετά τη γέννηση, τα CDC συνιστούν την εποχική χορήγηση μιας δόσης εμβολίου RSV για εγκύους κατά τις εβδομάδες 32 έως 36 της εγκυμοσύνης.

Το εμβόλιο είναι ένα από τα δύο νέα εργαλεία που έχουμε αυτή την εποχή για την προστασία των μωρών από τη σοβαρή ασθένεια του RSV. Τον περασμένο μήνα, τα CDC συνέστησαν έναν νέο εμβολιασμό RSV για βρέφη, που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο που σχετίζεται με την RSV

νοσηλεία, καθώς και τις ιατρικές επισκέψεις υγειονομικής περίθαλψης για βρέφη κατά περίπου 80%. Τα περισσότερα βρέφη πιθανότατα θα χρειαστούν μόνο προστασία με ένα από τα δύο, είτε το μητρικό εμβόλιο RSV είτε τη βρεφική ανοσοποίηση, αλλά όχι και τα δύο. Ωστόσο, για παράδειγμα, εάν ένα μωρό γεννηθεί νωρίτερα από δύο εβδομάδες

μετά από τον εμβολιασμό της μητέρας, τότε ένας γιατρός μπορεί να συστήσει το μωρό να λάβει και το βρεφικό εμβόλιο.

"Αυτό είναι ένα άλλο νέο εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα για να βοηθήσουμε στην προστασία ανθρωπίνων ζωών", δήλωσε η διευθύντρια των CDC, Δρ Mandy Cohen. "Ενθαρρύνετε τους γονείς να μιλήσουν στους γιατρούς τους για το πώς να προστατεύσουν τα μικρά τους από τη σοβαρή ασθένεια του RSV, χρησιμοποιώντας είτε εμβόλιο που χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή εμβόλιο κατά του RSV που χορηγείται στο μωρό σας μετά τη γέννηση”.

Το εμβόλιο RSVpreF είναι διαθέσιμο σε ορισμένες πολιτείες στις ΗΠΑ και η διαθεσιμότητα αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτή είναι η πρώτη σεζόν του φθινοπώρου και του χειμώνα όπου διατίθενται εμβόλια για τους τρεις κύριους ιούς του αναπνευστικού -COVID-19,RSV και γρίπη.

Τα ενημερωμένα εμβόλια για τον COVID-19 και τη γρίπη συνιστώνται για όλους, ηλικίας από 6 μηνών και άνω. Τα CDC συνιστούν τώρα το RSV εμβόλιο για ενήλικες, ηλικίας 60 ετών και άνω, χρησιμοποιώντας κοινή κλινική λήψη αποφάσεων. Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα άτομα πρέπει να μιλήσουν στους δικούς τους πάροχους υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το εάν ο εμβολιασμός κατά του RSV είναι κατάλληλος για αυτούς αυτή τη στιγμή.

Μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης, τον φαρμακοποιό ή το κέντρο υγείας της τοπικής κοινότητας σχετικά με τα εμβόλια που πρέπει να λάβετε για να παραμείνετε προστατευμένοι αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα.