Ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ και σκοτώνει ευάλωτους και ευπαθείς συνανθρώπους μας. Αδιάψευστος μάρτυρας οι σκληροί αριθμοί που δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, 39 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ 32 είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα 4/9-10/9. Όλοι τους είχαν ηλικία άνω των 60 ετών.

Υποπαραλλαγή Eris

Η υποπαραλλαγή Eris του νέου κορωνοϊού, η EG.5, είναι εκείνη η οποία κυριαρχεί στην Ελλάδα, αν και για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα το ποσοστό της διασποράς της στη χώρα μας μειώνεται, καθώς έπεσε στο 35% των καταγεγραμμένων νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού, έναντι του 45% που ήταν πριν από δεκαπέντε ημέρες.

Η εμφάνισή της EG.5 έχει συμπέσει χρονικά με αυξημένες εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας. Οι εισαγωγές, λοιπόν, ξεπέρασαν τις 100 ανά ημέρα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), το οποίο δόθηκε χθες το απόγευμα στη δημοσιότητα.

Την εβδομάδα η οποία έληξε στις 17 Σεπτεμβρίου εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας 733 ασθενείς με νόσο COVID-19, έναντι 688 για την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Οι νέες διασωληνώσεις παρουσίασαν οριακή μείωση σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (8 έναντι 9), ενώ 25 ασθενείς νοσηλεύονται συνολικά διασωληνωμένοι.

Γρίπη και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις

Όσον αφορά τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, οι γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Η γρίπη εξακολουθεί να προκαλεί κάποια περιστατικά. Αντιθέτως, δεν υπήρξαν νέες λοιμώξεις από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή