Για μία πιο ήπια γρίπη, νόσο η οποία επανέρχεται στην προ πανδημίας εποχής της σχετικής επιδημιολογικής κανονικότητας, κάνουν λόγο οι ειδικοί επιστήμονες για φέτος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αναπληρωτής καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), Γκίκας Μαγιορκίνης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου: «Μάλλον θα έχουμε μια κανονικότητα στη γρίπη. Αυτό είναι το βασικό σενάριο με βάση αυτά που βλέπουμε από το νότιο ημισφαίριο. Λογικά η περίοδος της γρίπης θα είναι όπως παλιότερα. Φαίνεται ότι επανήλθε η εποχικότητα στην προ COVID-19 εποχή και έτσι δεν περιμένουμε πολύ μεγάλη επίπτωση. Στην Αυστραλία και το νότιο ημισφαίριο είδαμε ότι τα κρούσματα ήταν λιγότερα από πέρυσι και η κορύφωση ήρθε περίπου την ίδια χρονική περίοδο που ερχόταν πάντα. Δεν ήρθε νωρίτερα, όπως έγινε πέρυσι».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε τοποθετηθεί στο ίδιο μήκος κύματος, πάλι σχετικά με την αναμενόμενη δραστηριότητα της γρίπης για φέτος, στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» του Σαββάτου, 9 Σεπτεμβρίου 2023.

Η σχετική ερώτηση των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» και η αντίστοιχη απάντηση του Γκίκα Μαγιορκίνη, σε εκείνη τη συνέντευξή του, έχουν ως εξής:

- Κύριε καθηγητά, ποια είναι τα διαθέσιμα στοιχεία για την αναμενόμενη δραστηριότητα της γρίπης στο βόρειο ημισφαίριο; Ενδέχεται ο ιός να γίνει πιο επιθετικός, λόγω της σχετικής απουσίας του νέου κοροναϊού;

Η δραστηριότητα της γρίπης στο νότιο ημισφαίριο φέτος (θερινή περίοδος στο Βόρειο Ημισφαίριο) ήταν χαμηλότερη από πέρυσι, ενώ πιθανόν να είναι και βραχύτερης διάρκειας. Συνεπώς το βασικό σενάριο προβλέπει ηπιότερη περίοδο γρίπης από πέρυσι και για το Βόρειο Ημισφαίριο. Αν υποθέταμε ότι ο κοροναϊός θα έχει χαμηλότερη δραστηριότητα από ότι πέρυσι, αυτό δεν συνεπάγεται περισσότερες ευκαιρίες για την κυκλοφορία της γρίπης, καθώς δεν έχουμε σαφή στοιχεία για ανταγωνισμό μεταξύ γρίπης και κοροναϊού.