Κάθε άλλο παρά αιφνιδιαστική ήταν η απόφαση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Θεοκλή Ζαούτη, να υποβάλει την παραίτησή του στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απεδέχθη πάραυτα την παραίτησή του. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η αποπομπή του Θ. Ζαούτη από τη θέση του προέδρου του ΕΟΔΥ είχε δρομολογηθεί πολύ πριν από τις πρόσφατες πλημμύρες, οι οποίες έπληξαν σφόδρα τη Θεσσαλία και έφεραν τον ΕΟΔΥ εκ νέου στο φως της επικαιρότητας, εξαιτίας των επαπειλούμενων κινδύνων για τη δημόσια υγεία και την υγεία του γενικού πληθυσμού της περιοχής.

Άλλες πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για την παντελή αδυναμία συνεργασίας και συνεννόησης του τέως πλέον προέδρου του ΕΟΔΥ με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών η κυρία Αγαπηδάκη ενημερώνει μόνη της από το Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα σχετικά με την επιδημιολογική επιτήρηση των πληγεισών περιοχών, χωρίς τον κ. Ζαούτη στο πλευρό της. 

Η αλήθεια

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», πάντως, η αλήθεια είναι διαφορετική.

Συγκεκριμένα, ο τέως πλέον πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, έχει υποβάλει εδώ και αρκετούς μήνες όλα τα δικαιολογητικά του προκειμένου να διεκδικήσει τη θέση του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC).

Την υποψηφιότητα του Θ. Ζαούτη για την εν λόγω θέση αναμενόταν μάλιστα να υποστηρίξει το ίδιο το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με το οποίο ο κ. Ζαούτης διατηρεί άριστες σχέσεις. Μάλιστα η υποψηφιότητα της Ελλάδας για τη διεκδίκηση της θέσης του νέου προέδρου του ECDC θεωρείται διεθνώς ως πολύ δυνατή και διαθέτει μεγάλες πιθανότητες για να έχει θετική έκβαση.

Το γεγονός το οποίο ανέτρεψε όλα τα δεδομένα, όσον αφορά την υποψηφιότητα του Θεοκλή Ζαούτη, είναι, σύμφωνα με τις πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», ότι υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση της ίδιας θέσης στο ECDC κατέθεσε και ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Το Μέγαρο Μαξίμου ενώπιον των νέων δεδομένων, με τις δύο υποψηφιότητες κατατεθειμένες, δεν είχε ασφαλώς δίλημμα σχετικά με το πρόσωπο το οποίο θα επιθυμούσε να υποστηρίξει για να καταλάβει τελικώς τη θέση του νέου προέδρου του ECDC. Αυτό το πρόσωπο δεν είναι άλλο από τον Σωτήρη Τσιόδρα και οι εξελίξεις πήραν τον δρόμο τους…

Ο νέος πρόεδρος

Σημειώνεται, τέλος, ότι στη θέση του νέου προέδρου του ΕΟΔΥ τοποθετήθηκε ήδη ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, με υπουργική απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου έλαβε το πτυχίο της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1987, τον τίτλο ειδικότητας Παιδιατρικής το 1993 και από το 1996 έως το 1997 μετεκπαιδεύτηκε στην Παρεμβατική Επιδημιολογία στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης για την Παρεμβατική Επιδημιολογία, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EPIET, στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 2003 εξελέγη επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, το 2008 αναπληρωτής καθηγητής και το 2013 εξελέγη καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα.

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου οργάνωσε το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο οποίο από το 2013 υπάρχει Τμήμα Μοριακής Επιδημιολογίας και σήμερα είναι συνεργαζόμενο κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για θέματα του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή