Η απρόσκοπτη λειτουργία των διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών, με τη σταδιακή απορρόφηση των χιλιάδων χειρουργικών ασθενών οι οποίοι αναμένουν ακόμη και για μήνες για να υποβληθούν σε μία τακτική χειρουργική επέμβαση, η εξάντληση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων του ΕΣΥ για τα φάρμακα, εξάντληση η οποία αποτελεί πάγιο, ετήσιο φαινόμενο που εκδηλώνεται πάντα αυτή την εποχή του χρόνου, η ριζικά αναβαθμισμένη λειτουργία των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, τμήματα στα οποία μπορεί κάθε ασθενής να απολέσει εύκολα την αξιοπρέπειά του, η εξάλειψη του προσβλητικού για τους ασθενείς φαινομένου των ράντζων στους διαδρόμους των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αρμοδιότητας των διοικήσεων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής και της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, αλλά και η ουσιαστική ενίσχυση των μονάδων Υγείας στις απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας...

Όλα τα παραπάνω είναι μερικά μόνον από τα πολύ μεγάλα θέματα τα οποία σοβούν διαχρονικά στο σύστημα Υγείας της χώρας, με τον αρμόδιο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να έχει ήδη αποφασίσει ότι θα ανακοινώνει σχετικές λύσεις και μέτρα πολιτικής αποκλειστικά και μόνον όταν ο ίδιος εκτιμά ότι οι λύσεις αυτές είναι απολύτως ώριμες, «στέρεες» και βιώσιμες. 

Προσωπική παρέμβαση

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «Α», με προσωπική του παρέμβαση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποδέσμευσε τη Δευτέρα έκτακτη επιχορήγηση ύψους 200.000 ευρώ για τη χρηματοδότηση των χημειοθεραπειών, οι οποίες διενεργούνται στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο του Πειραιά «Μεταξά», ενώ νέα έκτακτη επιχορήγηση για το ίδιο νοσοκομείο αναμένεται να εγκριθεί αύριο από το Κεντρικό Συμβούλιο των ΥΠΕ (ΚΕΣΥΠΕ), στο οποίο προεδρεύει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι στο «Μεταξά» αναβλήθηκε τη Δευτέρα μία από τις 80 χημειοθεραπείες, οι οποίες διενεργήθηκαν συνολικά εκείνη την ημέρα στο ίδρυμα, με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστο Ροϊλό, να διερευνά αρμοδίως τους λόγους οι οποίοι «προκάλεσαν την ταλαιπωρία του ασθενούς». Σε μία κίνηση παραδειγματισμού, μάλιστα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέπεμψε την Τρίτη από τη θέση του τον διοικητή του «Μεταξά», για την οποία και έλαβε τα εύσημα από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκο, για τα ταχύτατα αντανακλαστικά του.

Λίστες αναμονής

Την ίδια στιγμή, οι λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας μεγαλώνουν και χιλιάδες χειρουργικοί ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν για μήνες. Η εικόνα για τα τακτικά χειρουργεία στα μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής είναι ενδεικτική, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΤ.

Στα Νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας, «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», 3.111 παιδιά βρίσκονται στη λίστα αναμονής, ενώ στον «Ευαγγελισμό» οι χειρουργικοί ασθενείς, οι οποίοι περιμένουν, φτάνουν τους 4.817, στο Γενικό Κρατικό Αθήνας τους 1.393 και στο νοσοκομείο ΚΑΤ τους 4.061.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μελετά ήδη τη λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων θα είναι ενδεχομένως η δημιουργία μιας ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης χειρουργικών ασθενών, η οποία θα υπάγεται και θα παρακολουθείται από το ίδιο το υπουργείο Υγείας. Μελετάται επίσης το ενδεχόμενο να επεκταθεί το ωράριο της λειτουργίας των χειρουργείων του ΕΣΥ τα απογεύματα, καθώς και η συνεργασία τους με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, προκειμένου ορισμένοι ασθενείς να παραπέμπονται σε ιδιωτικές δομές για τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, χωρίς την οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους τους ασθενείς.

Χωρίς ράντζα

Σύμφωνα, επίσης, με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», θα είναι η συνδρομή των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας -και όχι τόσο του ιδιωτικού τομέα Υγείας του Λεκανοπεδίου- ο τρόπος ο οποίος θα επιλεγεί ενδεχομένως από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να εξαλειφθεί οριστικά το φαινόμενο των ράντζων από τους διαδρόμους των νοσοκομείων του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου.

Με δεδομένο το γεγονός ότι στη γενική εφημερία του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου αναπτύσσονται -όχι καθημερινώς και στη χειρότερη περίπτωση- περίπου 80-120 ράντζα στους διαδρόμους των ιδρυμάτων της Αττικής, μία ιδέα η οποία μελετάται ήδη είναι, έπειτα από σχετική συμφωνία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αθήνας να «υποδέχονται» έως περίπου 50 ασθενείς το καθένα από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής, προκειμένου τα τελευταία να μην εμφανίζουν καμία ανάγκη για ανάπτυξη ράντζων στους διαδρόμους τους.

Έρχονται προσλήψεις - Κόπωση και χαμηλές αμοιβές

Mε τον πρόεδρο του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), Θανάση Παπαϊωάννου (φωτό κάτω δεξιά), είχε πρόσφατα επικοινωνία ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος κατέστησε σαφές στον πρώτο ότι η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη σημασία και περιβάλλει με ειδικό βάρος τις προσλήψεις προσωπικού, οι οποίες αφορούν τον τομέα της Υγείας.

Από τη δική του πλευρά, ο Θανάσης Παπαϊωάννου διαβεβαίωσε τον υπουργό Υγείας ότι το ΑΣΕΠ έχει ήδη θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα τις προσλήψεις για τον τομέα της Υγείας και θα προχωρά πάντα, με αυστηρή τήρηση όλων των σχετικών διαδικασιών, στην ταχύτατη διεκπεραίωση όλων των τυχόν εκκρεμοτήτων, προκειμένου οι προσλήψεις για τον τομέα της Υγείας να προχωρούν και να ολοκληρώνονται το ταχύτερο δυνατόν.

Πολύ ισχυρό «πονοκέφαλο» για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το υπουργείο Υγείας αποτελεί το γεγονός ότι σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες παρατηρείται μία έντονη «κόπωση» όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων για την κατάθεση των δικαιολογητικών τους προς πρόσληψη στο δημόσιο σύστημα Υγείας της χώρας μας. Έπειτα από μία δεκαετία βαθιάς, επώδυνης και εκτεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για τη χώρα μας, η οποία επέφερε αισθητή υποχώρηση στο ύψος των αμοιβών για τους υγειονομικούς, οι οικονομικές απολαβές για το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο δημόσιο σύστημα Υγείας φαίνεται ότι έχουν πάψει εδώ και πολύ καιρό να αποτελούν σημαντικό κίνητρο, το οποίο θα μπορούσε να παρωθήσει κάποιον υποψήφιο να καταθέσει αρμοδίως τα δικαιολογητικά του, προκειμένου να προσληφθεί για να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του, ιδιαιτέρως στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή