Ένα δυσάρεστο μήνυμα μετέφερε χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Γκεμπρεγιέσιους, σε συνέντευξη Τύπου από την έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, καθώς ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του έκαναν λόγο για «ανησυχητικές τάσεις αύξησης των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού ενόψει του χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο» και απηύθυναν έκκληση να ενταθούν οι εμβολιασμοί και να παρακολουθείται η εξέλιξη της επιδημίας.

Παρά το γεγονός ότι τα δεδομένα για τη λοίμωξη COVID–19 είναι περιορισμένα, επειδή πολλές χώρες σταμάτησαν να τα επικοινωνούν στον ΠΟΥ, «παρατηρούμε πάντα ανησυχητικές τάσεις όσον αφορά την COVID-19 όσο πλησιάζει η χειμερινή περίοδος στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τέντρος Γκεμπρεγιέσιους.

«Οι θάνατοι αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν αυξηθεί στην Ευρώπη και οι νοσηλείες αυξάνονται σε πολλές περιοχές», πρόσθεσε ο ίδιος και σημείωσε ότι μόνο 43 χώρες, από τις 194 που είναι τα μέλη του ΠΟΥ, ανέφεραν θανάτους, ενώ μόνο 20 έδωσαν στοιχεία στον Οργανισμό για τις νοσηλείες...

Έκκληση για εμβολιασμούς

«Εκτιμούμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19», ανέφερε η Μαρία Βαν Κέρκοβ, τεχνική αρμόδια του ΠΟΥ για τη λοίμωξη COVID-19. «Είναι ανησυχητικό επειδή σε ορισμένες χώρες σύντομα ο καιρός θα κρυώσει: οι άνθρωποι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο όλοι μαζί σε κλειστούς χώρους και οι ιοί που μεταδίδονται αερογενώς, όπως αυτός της λοίμωξης COVID-19, επωφελούνται», εξήγησε η ίδια. Μάλιστα, δεδομένου ότι ταυτόχρονα κυκλοφορούν ο ιός της γρίπης και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), η Βαν Κέρκοβ σημείωσε ότι είναι σημαντικό να γίνονται διαγνωστικά τεστ και εμβολιασμοί.

Ο Τέντρος Γκεμπρεγιέσιους υπογράμμισε ακόμη ότι όσον αφορά τη λοίμωξη COVID-19, η υποπαραλλαγή EG-5 της Όμικρον παρουσιάζει αυξητικές τάσεις. Λίγα κρούσματα της υποπαραλλαγής BA.2.86 έχουν εντοπιστεί σε 11 χώρες και ο ΠΟΥ παρακολουθεί την εξέλιξή της στενά για να αποτιμήσει τη μεταδοτικότητά της.

Τέλος, ο Τέντρος Γκεμπρεγιέσιους κάλεσε τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας να μην καθυστερήσουν να λάβουν το νέο, επικαιροποιημένο εμβόλιο. «Η αύξηση των νοσηλειών και των θανάτων δείχνει ότι η λοίμωξη COVID-19 είναι εδώ για να μείνει και θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε εργαλεία για να την καταπολεμήσουμε», κατέληξε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.