Εκατόν είκοσι δύο θάνατοι ασθενών από επιπλοκές ενδονοσοκομειακής λοίμωξης από τον πολυανθεκτικό μύκητα Candida Auris έχουν καταγραφεί επισήμως από τον Νοέμβριο του 2019 έως τον Δεκέμβριο του 2022 στην Ελλάδα. Μάλιστα από αυτούς τους θανάτους οι 40 αφορούσαν διεισδυτική, δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη.

Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν για πρώτη φορά από μελέτη, την οποία διενήργησε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Νόσων (ECDC).

Πολλά περιστατικά

Με την ίδια έρευνα και στο ίδιο χρονικό διάστημα επιβεβαιώθηκαν μάλιστα εργαστηριακά 429 περιστατικά ενδονοσοκομειακής λοίμωξης εξαιτίας του μύκητα Candida Auris, σε 45 δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας μας, εκ των οποίων τα 27 λειτουργούν εντός του Νομού Αττικής.

Μόνο μέσα στο 2022 καταγράφηκαν συνολικά 87 θανατηφόρα περιστατικά (24,4%), εκ των οποίων τα 24 (27,6%) αφορούσαν διεισδυτική λοίμωξη.

Ο Candida Auris είναι ενδονοσοκομειακό μικρόβιο, το οποίο αντιστέκεται στα αντιβιοτικά και προκαλεί σοβαρές επιπλοκές αλλά και θανάτους σε ασθενείς που βρίσκονται σε μακροχρόνια νοσηλεία στα νοσοκομεία.

Στην Ελλάδα η πρώτη απομόνωση του μύκητα έγινε το 2019. Το περιστατικό θεωρήθηκε ως σποραδικό, καθώς η διερεύνηση που πραγματοποιήθηκε δεν οδήγησε στην ανεύρεση άλλων θετικών δειγμάτων.

Έκτοτε παρατηρείται αυξανόμενη συχνότητα απομόνωσης στελεχών C. auris σε χώρους παροχής φροντίδας υγείας, τόσο από διεισδυτικές λοιμώξεις (καντινταιμίες) σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς όσο και από δείγματα αποικισμού ασθενών και προσωπικού.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από C. auris προσβάλλονται ασθενείς όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως φύλου, αλλά κυρίως βαρέως πάσχοντες με μακροχρόνιες νοσηλείες και παρουσία ενδοαγγειακών καθετήρων. Το μεγαλύτερο ποσοστό περιστατικών ωστόσο αφορά δερματικούς αποικισμούς.

Μεταξύ των παραγόντων κινδύνου στην περίπτωση διεισδυτικών λοιμώξεων συγκαταλέγονται:

- η παρουσία ενδοαγγειακών καθετήρων (82,3%),

- η συλλοίμωξη από πολυανθεκτικά βακτήρια (66,3%),

- η νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας (59,3%),

- η ύπαρξη συννοσηροτήτων (57%), μεταξύ των οποίων ανεπάρκεια καρδιαγγειακού συστήματος (40,8%), νευρολογικές διαταραχές (16,3%), κακοήθεια (12,2%), αναπνευστική ανεπάρκεια (10,2%), COVID-19 λοίμωξη (8,2%), νεφρική ανεπάρκεια (6,1%) και σακχαρώδης διαβήτης (6,1%),

- η προηγούμενη νοσηλεία εντός εξαμήνου σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας (50%). 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή