Το ελαιόλαδο, που θεωρείται υπερτροφή και ως βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής έχει αποδειχθεί «ελιξίριο» μακροζωίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Χάρβαρντ, θα μπορούσε να βοηθήσει και στη μείωση του κινδύνου θανάτου από άνοια.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν ερωτηματολόγια διατροφής και αρχεία θανάτου από περισσότερους από 90.000 πολίτες στις ΗΠΑ για τρεις δεκαετίες, για να διαπιστώσουν ότι όσοι κατανάλωναν πάνω από μισή κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο κάθε μέρα είχαν 28% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ποτέ ή σπάνια έτρωγαν ελαιόλαδο.

Η μελέτη έδειξε επίσης πως η αντικατάσταση μόνο ενός κουταλιού μαργαρίνης με ελαιόλαδο κάθε μέρα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άνοια κατά 8%-14%.

Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology ανέδειξε πολλά ακόμη οφέλη από την κατανάλωση ελαιόλαδου:

- 19% χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου εξαιτίας καρδιαγγειακής νόσου.
- 17% χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου εξαιτίας καρκίνου.
- 29% χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου εξαιτίας νευροεκφυλιστικής νόσου.
- 18% χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου εξαιτίας αναπνευστικής νόσου.