Άλλο ένα αποτελεσματικό όπλο στη φαρέτρα τους θα έχουν στο εξής οι ιατροί και οι ασθενείς στη μάχη κατά του καρκίνου, εάν αποδειχθεί ασφαλής μια νέα χημειοθεραπεία που ανέπτυξαν ερευνητές στις ΗΠΑ και φαίνεται ικανή να διαλύσει πλήρως όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους.

Μετά την επανάσταση που έφερε στη θεραπεία του καρκίνου η ανοσοθεραπεία, η δημοσίευση -στην επιθεώρηση Cell Chemical Biology- των ερευνητών του μεγαλύτερου, ίσως, οργανισμού έρευνας και θεραπείας του καρκίνου των ΗΠΑ, του City of Hope, ενισχύει το κλίμα που επικρατεί στους επιστημονικούς κύκλους ότι σύντομα ο καρκίνος θα είναι μια ασθένεια πλήρως ιάσιμη.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση των ερευνητών, το νέο όπλο τους κατά της ασθένειας είναι ένα πυρηνικό αντιγόνο πολλαπλασιαζόμενων κυττάρων, μια πρωτεΐνη, η οποία από την έρευνά τους εμφανίζεται να μπορεί να πλήξει… θανάσιμα όλους τους συμπαγείς καρκινικούς όγκους.

Η θεραπεία, σύμφωνα με τη δημοσίευση, βρίσκεται τώρα σε κλινική δοκιμή φάσης 1, που σημαίνει ότι εάν αυτή στεφθεί με επιτυχία, είναι πολύ πιθανό μέσα στα επόμενα χρόνια να μπορεί να χρησιμοποιείται ευρέως από τους ιατρούς ανά τον κόσμο.

Η επιστημονική κοινότητα γνώριζε γι’ αυτή την πρωτεΐνη από καιρό, όμως οι εκτιμήσεις μέχρι πρότινος ήταν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί σε στοχευμένη θεραπεία.

Παρά ταύτα η φόρμουλα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές σε μελέτες σε ζώα κατάφερε να διαλύσει όλους (δοκιμάστηκε σε 70 τύπους) τους διαφορετικούς τύπους καρκινικών όγκων, χωρίς όμως να επηρεάζει αρνητικά τον αναπαραγωγικό κύκλο των υγιών βλαστοκυττάρων.

Η πρωτεΐνη PCNA παίζει η ίδια ρόλο στην καρκινογένεση, όμως με το μόριο AOH1996 οι ερευνητές κατάφεραν να παρέμβουν στη δράση της και έτσι επιδρά πλέον και στη διαδικασία της αναπαραγωγής των καρκινικών κυττάρων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το νέο αυτό μόριο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ήδη υπαρχουσών χημειοθεραπειών είτε ως ξεχωριστή χημειοθεραπεία.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου της ερευνητικής ομάδας που ακολούθησε τη δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση, η επικεφαλής της έρευνας, δρ Λίντα Μάλκας, περιέγραψε τη δράση του χαπιού που ανέπτυξαν ως «μια χιονοθύελλα που πλήττει ένα αεροδρόμιο».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή