Σε 36 λεπτά κατέφθασε το ασθενοφόρο του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) από το Κέντρο Υγείας Μουδανίων στο Ωραιόκαστρο, αλλά δεν πρόλαβε εν ζωή την άτυχη 16χρονη, η οποία κατέληξε τελικά από εισρόφηση αναχθέντος γαστρικού υγρού, σύμφωνα με τη σχετική ιατροδικαστική εξέταση.

Το περιστατικό είναι τραγικό και κανείς δεν καταλαβαίνει ποια αξία και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούν ορισμένοι – έκδηλα κακοπροαίρετοι – οι οποίοι επιμένουν να ισχυρίζονται ότι το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ χρειάστηκε όχι 36, αλλά… 45 λεπτά για να αφιχθεί στο σημείο της κλήσης.

Η κατάσταση με την… χρονομέτρηση κάθε κίνησης κάθε ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ και η δημοσιοποίηση εκ των υστέρων ισχυρισμών περί ασύλληπτων χρόνων ανταπόκρισης, ακόμη και… τρεις ώρες, καταντάει λίαν επικίνδυνη. Θέτει τους οδηγούς των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ όλης της χώρας σε κατάσταση υπέρμετρου άγχους, παρωθεί σε υπερβάσεις ταχύτητας και παραβιάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και, καταλαβαίνει ο καθείς, ανοίγει διάπλατα τον «δρόμο» για να θρηνήσουμε θύματα, από την οικογένεια του ΕΚΑΒ αυτή τη φορά. Η εμπλοκή ασθενοφόρου σε κάποιοι μοιραίο δυστύχημα θα είναι ευθεία συνέπεια της εν λόγω αγχώδους εκτέλεσης των πολύτιμων καθηκόντων εκ μέρους των οδηγών των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ.

Μην ξεχνά κανείς, μάλιστα, ότι το ΕΚΑΒ διαθέτει και μοτοσυκλετιστές - διασώστες και οι μοτοσυκλετιστές είναι ακόμη πιο εκτεθειμένοι σε σοβαρούς τραυματισμούς, τουλάχιστον, εάν εμπλακούν σε τροχαίο, στην ενδεχόμενη προσπάθειά τους να αποφύγουν τους… ερασιτέχνες χρονομέτρες του διαδικτύου, και όχι μόνο του διαδικτύου.

Να προσέχουμε, λοιπόν, με εγκράτεια και σωφροσύνη να προσεγγίζουμε τα θέματα του ΕΚΑΒ, γιατί τους οδηγούς και τους διασώστες του Κέντρου τους θέλουμε στο σύνολό τους μάχιμους και  ενεργούς και όχι υποψήφια θύματα τροχαίων δυστυχημάτων...