Ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση τουλάχιστον 50 τύπων καρκίνου μέσα από μία απλή εξέταση αίματος δίνουν τα αποτελέσματα των δοκιμών από Βρετανούς ερευνητές ενός νέου είδους τεστ.  

Πρόκειται για το τεστ «Galleri», το οποίο χρησιμοποιώντας μία εξέταση αίματος, αναζητά αλλαγές σε κομμάτια του γενετικού κώδικα που οφείλονται σε 50 διαφορετικούς τύπους καρκίνου που διαρρέουν από όγκους στο κυκλοφορικό σύστημα. Το τεστ είναι πολύ καλό στο να εντοπιστούν καρκίνοι που δεν φαίνονται χωρίς ειδικές εξετάσεις όπως στο κεφάλι, στο λαιμό, στον πνεύμονα και το πάνγκρεας.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι δίνει ορθά αρνητικά αποτελέσματα στο 98% ατόμων που δεν έχουν καρκίνο, γλιτώνοντάς τους από την ανησυχία και την ταλαιπωρία πρόσθετων εξετάσεων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μεταξύ 5.000 ατόμων που είχαν επισκεφτεί τον γιατρό τους με ύποπτα συμπτώματα, στην Αγγλία ή την Ουαλία, το τεστ αποκάλυψε το 75% όσων τελικά είχαν καρκίνο, ενώ στο 85% αυτών των περιπτώσεων, εντόπισε επίσης την αρχική εστία του καρκίνου.

Τι αναφέρει καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Ο δρ Μπράιαν Νίκολσον, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και εκ των βασικών ερευνητών της μελέτης, χαρακτήρισε «συναρπαστικά» τα αποτελέσματα. «Η πρωιμότερη ανίχνευση του καρκίνου και θεραπεία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα των ασθενών. Οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο επισκέπτονται πρώτα έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης για συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, αναιμία ή κοιλιακό άλγος, τα οποία μπορεί να είναι περίπλοκα καθώς υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες. Χρειάζονται νέα εργαλεία που να μπορούν να επιταχύνουν τη διάγνωση του καρκίνου και δυνητικά να αποτρέψουν τις επεμβατικές και δαπανηρές έρευνες», δήλωσε.

Η μελέτη παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο κι όπως έδειξε το τεστ Galleri αποδίδει καλύτερα σε καρκινοπαθείς σε πιο προχωρημένο στάδιο της νόσου, καθώς ανίχνευσε το 95% των καρκίνων τετάρτου σταδίου και μόλις 24% του πρώτου. Επίσης σημείωσε επιτυχία κατά 85% στον καθορισμό του τύπου καρκίνου, από τον οποίο έπασχε ο ασθενής.