Στοιχεία για τις αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες και τους αναφερόμενους και τους αναφερόμενους θανάτους εξαιτίας εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών από εμβόλια κατά της Covid το 2021 και το 2022, δημοσιοποίησαν χθες σήμερα οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΦ, το συγκεκριμένο διάστημα αναφέρθηκαν στον Οργανισμό 1.633 ανεπιθύμητες ενέργειες (οι 1.344 σοβαρές) και 63 θάνατοι. Από αυτούς, οι 49 αφορούν το εμβόλιο της Pfizer, οι 6 της Moderna, οι 3 της AstraZeneca και οι 5 της Janssen, ενώ μόλις 2 από τους 63 αναφερομένους θανάτους έχουν αξιολογηθεί ως πιθανώς σχετιζόμενοι με τον εμβολιασμό, 12 από τις αναφορές αυτές αξιολογήθηκαν ότι δεν ήταν πιθανή η συσχέτισή τους με τον εμβολιασμό (unlikely), 14 από τις αναφορές αυτές δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν αποσταλεί (unassessable) και για 35 από τις 63 αναφορές δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγησή τους, διότι αναμένονται συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί (π.χ πορίσματα ιατροδικαστικών εκθέσεων και άλλες πληροφορίες).

Το 60,2% των αναφορών έγιναν από γυναίκες και το 37,48% από άνδρες, ενώ οι ηλικίες που εμφάνισαν το μεγαλύτερο ποσοστό των παρενεργειών είναι μεταξύ 30 και 49 ετών που ανέφεραν σε ποσοστό 39,93% ότι είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο.

Πώς κατατάσσονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες

Ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η απόκριση σε ένα φάρμακο που χορηγείται σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του και είναι επιβλαβής και ακούσια. Σοβαρή (κατά την κρίση του αναφέροντα) ανεπιθύμητη ενέργεια είναι αυτή που επιφέρει θάνατο, είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, απαιτεί νοσηλεία ή παράταση νοσηλείας, οδηγεί σε μόνιμη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα ή επιφέρει συγγενή ανωμαλία ή βλάβη κατά τον τοκετό ή αποτελεί σημαντικό ιατρικό συμβάν.

Μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια της οποίας η φύση, η σοβαρότητα ή το αποτέλεσμα δεν είναι σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.