Περιστατικό που σόκαρε και για το οποίο, όπως αναφέρθηκε, είχαν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς, συνέβη σε πυλωτή πολυκατοικίας στον Ωρωπό, όταν υγειονομικοί υπάλληλοι έπλυναν 70χρονη, η οποία ήταν γυμνή πάνω σε μια κουβέρτα, με το λάστιχο. Το Υπουργείο Υγείας πήρε θέση για το συμβάν, τονίζοντας ότι επρόκειτο για ιδιωτικό ασθενοφόρο, παρ' όλα αυτά ένας από τους δύο υπαλλήλους που φέρονται ως υπεύθυνοι για τις εικόνες αυτές απολύθηκε ύστερα από παρέμβαση του Θάνου Πλεύρη. Επιπλέον, προκλήθηκε και η παρέμβαση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθήνας, ο οποίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί αν τελέστηκαν βασανιστήρια στην πλημμεληματική τους μορφή και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.


Το ρεπορτάζ του Star φωτίζει τις πτυχές της γυναίκας πριν από το συμβάν, ενώ αναφέρεται και στις προειδοποιήσεις που δέχθηκαν οι φορείς. 

Συγκεκριμένα, γειτόνισσα της 70χρονης που φέρεται να ανησυχούσε πραγματικά, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό: «Είδα το περιστατικό με το λάστιχο. Είμαι άρρωστη τόσες μέρες με αυτό… Δεν είναι δυνατόν αυτά τα πράγματα! Δεν γίνονται… Το καταδικάζω, γι’ αυτό έτρεξα γι’ αυτήν τη γυναίκα. Για να μπορέσει να ζει ως άνθρωπος. Δεν είχε κανέναν άνθρωπο... Μα να μην ενδιαφέρεται κανείς; Πού είναι η Πρόνοια; Πού είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες; Πού είναι το κράτος; Και μου έβαζαν και φωνή γιατί πήγαινα και τους ενοχλούσα».



«Η κυρία είχε πρόβλημα, το είχαν διαπιστώσει. Δεν ενδιαφερόταν όμως κανείς... Της φώναζαν απέξω, δεν άνοιγε και έπειτα έφευγαν... Πολλές φορές δεν την ακούγαμε αν ζούσε ή αν πέθανε. Δυο-τρεις φορές είχε πέσει. Είχε έρθει πάλι το ασθενοφόρο πριν από δύο χρόνια και την είχε ξαναπάρει, αλλά πάλι δεν έγινε τίποτα. Τώρα πια ένας κύριος είχε το κλειδί από το σπίτι και της έφερνε νερό και φαγητό. Την έβλεπε δυο μήνες στην κατάσταση αυτή. Εγώ το έμαθα μετά, όταν ήρθε και την πήρε το ασθενοφόρο. Τον πήρε, λοιπόν, τον κύριο μία μέρα και του λέει “Έλα να με σηκώσεις, γιατί εγώ δεν μπορώ, έπεσα”. Ήρθε ο κύριος, έφερε και ένα πι. Δεν μπορούσε να τη σηκώσει και φώναξε το ασθενοφόρο του δήμου. Ήρθε και η Αστυνομία... Οι άνθρωποι έκαναν να τη βρουν περίπου δύο ώρες μέσα σε ένα σπίτι 40 τ.μ. προσπαθώντας να περάσουν από τα πράγματα που έχει δεξιά και αριστερά. Ήταν πεσμένη κάτω, τη σήκωσαν, την έβαλαν σε μια κουβέρτα και την έβγαλαν έξω», συνέχισε.





«Εδώ και χρόνια επικρατεί με την κυρία αυτή η κατάσταση. Πήγαμε στην Αστυνομία. Ήρθε το Υγειονομικό στις 9/9/22, δεν έγινε τίποτα όμως από εκεί και πέρα. Το Υγειονομικό ήρθε, έκανε τη δουλειά του, έγραψε τι γίνεται μέσα και από εκεί και πέρα δεν ενδιαφέρθηκε κανείς. Τίποτα, ούτε η Αστυνομία ούτε ο δήμος. Εν τω μεταξύ, εγώ πήγαινα στον δήμο και με έστελναν στην Κοινωνική Υπηρεσία. Η Κοινωνική Υπηρεσία ερχόταν έξω, έβλεπε την κατάσταση, ήξερε, αλλά πάντοτε δεν μύριζε τίποτα…», τόνισε σκωπτικά. 




Έγγραφο με το οποίο ζητείται από τις 12 Σεπτεμβρίου του 2022 ο καθαρισμός του σπιτιού της 70χρονης

Επιπλέον, τόνισε: «Η κατάσταση ήταν τραγική, αλλά κανένας μα κανένας δεν ενδιαφερόταν για το θέμα ενός ανθρώπου, από ανθρωπιά και μόνο... Και μου φώναζαν κιόλας και μου έλεγαν “Κυρία μου! Τι σας νοιάζει πώς ζει ο καθένας σπίτι του”.

“Αυτό καταλάβατε;”, απαντούσα. “Δεν με νοιάζει αυτό. Mε νοιάζει η κυρία ως άνθρωπος”. Δεν μπορείτε να το διανοηθείτε και ο ένας με έστελνε στον άλλον. Όταν πήγα και έκανα καταγγελία παντός υπευθύνου στην Αστυνομία, τότε ξεκίνησαν να ενδιαφέρονται όλοι. Προχθές που πήγα στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου και τους είπα “Eλάτε να δείτε τα χάλια!”. Μου είπαν “Γιατί με παίρνετε εμένα;”.

Την άλλη μέρα που πήγα να κάνω την καταγγελία κατά παντός υπευθύνου, μου είπαν ότι “δεν έχει Κοινωνική Υπηρεσία ο δήμος”. Ενώ στην αρχή η Κοινωνική Υπηρεσία ερχόταν βόλτα έξω, μετά μου είπαν ότι δεν υπάρχει. Δεν έχουμε κράτος; Δεν υπάρχει πρόνοια; Δεν υπάρχει τίποτα;».


Καταγγελία με αίτημα την κινητοποίηση των αρμόδιων φορέων (κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες) στις 28 Φεβρουαρίου 2022

Έπειτα κατήγγειλε: «Υπήρχε μυρωδιά απ' όλα αυτά τα σκουπίδια που είχε μέσα. Η γυναίκα δεν μπορούσε… Η κατάσταση είναι τραγική σε όλο το σπίτι της. Ρακοσυλλέκτρια ήταν, αλλά είχε πρόβλημα η γυναίκα, το είχαν διαπιστώσει.



Είχε τη σύνταξή της, έπαιρνε τα λεφτά της, είναι συνταξιούχος του Δημοσίου νομίζω, αλλά δεν είχε κανέναν (άνθρωπο). Έχει μία ξαδέλφη, απ' όσο λένε. Ποτέ όμως δεν ήταν κανένας παρών. Δεν έβγαινε έξω ούτε για να κάνει ψώνια. Ακόμα και τα καθημερινά σκουπίδια ήταν μέσα στο σπίτι της... Δεν τα έβγαζε. Αν ερχόταν κανένας ταχυμεταφορέας και της έφερνε φαγητό, τότε του έδινε μία σακούλα σκουπίδια να πετάξει. Τραγικές καταστάσεις, τριτοκοσμικές που δεν θυμίζουν Ελλάδα...

Η κυρία είναι ενοικιάστρια. Δεν ενδιαφερόταν, όμως, ούτε η ιδιοκτήτρια. Το ήξερε και έκλεινε τα μάτια για να παίρνει μόνο το ενοίκιο. Δεν την ενδιέφερε τίποτα ούτε την ιδιοκτήτρια».



Όπως προσέθεσε, το διαμέρισμα της 70χρονης πλέον έχει σφραγιστεί και αναμένεται υπηρεσία του δήμου προκειμένου να το καθαρίσει.



Το απόγευμα της Δευτέρας 6 Μαρτίου, πάντως, «μίλησε» η πλευρά του νοσηλευτή που φέρεται να κατηγορείται για βάναυση συμπεριφορά, καθώς η δικηγόρος Βάσω Πανταζή εξέδωσε δελτίο Τύπου με αναφορά στον εντολέα της Κ.Χ.

«Ανατέθηκε σήμερα το πρωί (σημ. Δευτέρα) στο Δικηγορικό μας Γραφείο η υπόθεση του νοσηλευτή-διασώστη Κ.Χ., η οποία αφορά σε περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας χθες σχετικά με την αντιμετώπιση ψυχικά ασθενούς από μέλη πληρώματος ασθενοφόρου.

Κατόπιν δημοσιευμάτων πληροφορηθήκαμε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν τέλεση του αδικήματος των βασανιστηρίων από τον ανωτέρω εντολέα μας. Η εικόνα που παρουσιάζεται μέχρι τώρα από τα ΜΜΕ και οφείλεται σε αποσπασματική διαρροή παρανόμως κτηθέντος αποδεικτικού υλικού δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, τις συνθήκες που έλαβε χώρα το περιστατικό και κυρίως με την ποιότητα και το ήθος της προσωπικότητας του εντολέα μας, όπως επιχειρείται αυτή να σκιαγραφηθεί από τρίτους που ουδεμία γνώση έχουν της πραγματικής διάστασης του περιστατικού.

Είναι η πολλοστή φορά που για την ικανοποίηση ενός άσχετου με την ποινική δίκη μεγέθους, αυτού της ικανοποίησης του κοινού περί δικαίου αισθήματος, επιλέγεται μια ακραία νομική επιλογή με τον χαρακτηρισμό μιας πράξης ως δήθεν "βασανιστηρίου" από τον αρμόδιο για την άσκηση της Ποινικής Δίωξης κ. εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Είμαστε βέβαιοι ότι με τη συμβολή μας στην περαιτέρω διερεύνηση αυτής της υποθέσεως, αυτή θα τοποθετηθεί νομικά στην πραγματική της διάσταση και θα αξιολογηθεί η μέχρι τώρα άριστη προσωπική και υπηρεσιακή συμπεριφορά του εντολέα μας».