Η έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού που καταγράφεται στην Κίνα καθώς και η χαλάρωση των περιορισμών που υπήρχαν εντείνουν τους φόβους για νέο «τουνάμι» κρουσμάτων στην Ευρώπη με νέα πανδημικά κύματα.

Η ανησυχία στην Ευρώπη εντείνεται καθώς φαίνεται ότι τα στοιχεία που δίνει η Κίνα σχετικά με τα κρούσματα και τους θανάτους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ανησυχητικό το κλίμα στην Ευρώπη

Σε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα καταστούν υποχρεωτικά τα μοριακά τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.

Πάντως, το κλίμα που επικρατεί στην καρδιά της ΕΕ δεν περιγράφεται και ιδιαίτερα θετικό καθώς ξυπνούν μνήμες πανδημίας. Ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι δεν ξέρουμε εάν έχουμε σωστή ενημέρωση από τη χώρα της ανατολής, όπως έγινε και στις αρχές της πανδημίας.

Το «θετικό» στοιχείο είναι ότι οι επιστήμονες στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η μετάλλαξη του ιού που κυκλοφορεί αυτήν την στιγμή στην Κίνα, υπάρχει ήδη στην Ευρώπη, συνεπώς δεν χρειάζονται περιορισμοί. Αυτό ωστόσο ισχύει στην περίπτωση που η Κίνα δίνει τα πραγματικά δεδομένα, αλλιώς βαδίζουμε σε σκοτάδι.

Δείτε βίντεο με το σχετικό ρεπορτάζ του Mega

Υπάρχει κίνδυνος νέας μετάλλαξης

Από την άλλη, το πρόβλημα είναι ότι οι Κινέζοι δεν έχουν εμβολιαστεί στον βαθμό που έχουν εμβολιαστεί οι Ευρωπαίοι και συνεπώς υπάρχει κίνδυνος οι ανεμβολίαστοι Κινέζοι να προκαλέσουν μια νέα μετάλλαξη.

Σε αυτήν την περίπτωση, κανείς δεν αποκλείει ότι αυτή η μετάλλαξη δε θα είναι πιο επιθετική.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι οι 27 θα πάνε σε υποχρεωτικό μοριακό τεστ για τους ταξιδιώτες από την Κίνα. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται η Κομισιόν και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, το θέμα με τα μοριακά τεστ που θα γίνονται στην Κίνα για όσους θέλουν να ταξιδέψουν, είναι ότι δεν γνωρίζουμε την αξιοπιστία των κινεζικών PCR tests.