Με αξιοσημείωτη ψυχραιμία και λόγω της πολύτιμης, πλούσιας κλινικής εμπειρίας του, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εξηγεί στο parapolitika.gr ότι «στην Ελλάδα είναι σπανιότατη η νόσος, την οποία προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α, η οποία οδήγησε σε θάνατο δεκαπέντε παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και δύο στην Ισπανία».

Και ο καθηγητής συνεχίζει: «Στην Ελλάδα διαθέτουμε περίπου 4.000 παιδιάτρους για περίπου 90.000 τοκετούς ετησίως. Στις ΗΠΑ διαθέτουν μόλις το 1/4 των παιδιάτρων της Ελλάδας, σε σχέση με τους δικούς τους τοκετούς, ετησίως, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτουν παιδιάτρους μόνον στα νοσοκομεία. Συνεπώς, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στις ΗΠΑ, έχουμε συνήθως μη έγκαιρη διάγνωση του στρεπτόκοκκου. Οι παιδίατροι διαγιγνώσκουν άμεσα τη φαρυγγίτιδα, τις αμυγδαλίτιδες ή την πυοδερμία και η αντιμετώπισή τους είναι επίσης άμεση. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι στις χώρες με μεγάλη κατανάλωση αντιβιοτικών και ένα από τα αποτελέσματα αυτής της χρόνιας και μαζικής πρακτικής είναι να εμποδίζεται η είσοδος του στρεπτόκοκκου στο αίμα, προκειμένου να προκαλέσει διεισδυτική νόσο, τύπου σηψαιμίας».

Από την πλευρά της, η παιδίατρος, Όλγα Τζέτζη, πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Θεσσαλονίκης, δηλώνει στο parapolitika.gr -στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ανδρέα Κωνσταντόπουλο- τα εξής για το ίδιο θέμα: «Υπάρχουν σκέψεις σχετικά με την τροποποίηση της απάντησης του ανοσολογικου μας συστήματος λόγω Covid λοίμωξης. Ας σκεφτούμε ότι οι Βρετανοί δεν είχαν μεγάλα διαστήματα καραντίνας ούτε αυστηρά μέτρα ποτέ, που σημαίνει ότι ενήλικες και παιδιά μολύνθηκαν και επαναμολύνθηκαν αρκετές φορές από την αρχή της πανδημίας.

Προσωπική μου σκέψη είναι να μη ξεχνάμε και τον πρόσφατο σάλο (Μάιος 2022) με τα περιστατικά ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας στα παιδιά στη Μ. Βρετανία, που και εκεί μια από τος υποθέσεις ήταν η προσβολή του ήπατος από αδενοϊό και η τροποποιημένη ενδεχόμενα απάντηση του οργανισμού, λόγω τροποποίησης του ανοσολογικου συστήματος από covid λοίμωξη Όλα αυτά είναι υποθέσεις, όμως, ακόμη. Όχι πανικό, συστήνουν και οι γιατροί στην Αγγλία, μιας και στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο είναι ελαφριά και υπάρχουν warning signs (προειδοποιητικά σημάδια) για τους γονείς.

Έμαθα επίσης ότι υπάρχει έλλειψη αντιβιοτικών (πενικιλλίνης, γιατί αυτή συνταγογραφούν στη λοίμωξη με στρεπτόκοκκο). Επίσης, μην ξεχνάμε το διαφορετικό σύστημα Υγείας στη Μ. Βρετανία, όπου το παιδί εξετάζεται από γενικό γιατρό αρχικά και όχι από παιδίατρο και τα ραντεβού με τον γενικό γιατρό αργούν αρκετά και οι γονείς δεν έχουν την “πολυτέλεια των Ελλήνων γονέων να μιλάνε ανα πάσα στιγμή με τον παιδίατρό τους”».

Και η Όλγα Τζέτζη συμπληρώνει:

“Να τονίσουμε στους γονείς ότι η λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α κλινικά εκδηλώνεται ως φαρυγγιτιδα ή οστρακιά (φαρυγγιτιδα με συνοδο εξάνθημα στο σώμα) η οποία διαγιγνώσκεται εύκολα κλινικά (αλλά εύκολη και η εργαστηριακή επιβεβαίωση με φαρυγγικό επίχρισμα) από τον παιδίατρο και θεραπεύεται με αντιβιοτικη αγωγή. Σπάνιες περιπτώσεις της διεισδυτικός λοίμωξης, δηλαδή της κυκλοφορίας του μικροβιου στο αίμα (μικροβιαιμια , σηψαιμία) και την πρόκλησης σοβαρής νόσησης και, ενδεχομένως, θανάτου, και αυτό σε περιστατικά παιδιών οι γονεις των οποίων ζητούν καθυστερημένα ιατρική βοήθεια ή έχουν ανοσοποιητικό σύστημα που δεν μπορεί να ανταποκριθει στη λοίμωξη και να την καταπολεμήσει εγκαίρως. (Εδώ έρχεται η υπόθεση μήπως η απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος κάποιων παιδιών έχει τροποποιηθεί λόγω της Covid λοίμωξης - κανεις δε μπορεί να το πει αυτό όμως ακόμη. Θα φανεί στο μέλλον…). Συμπέρασμα, επί υπόπτων συμπτωμάτων, επικοινωνία με τον παιδίατρο, κλινική εκτίμηση και ο παιδιατρος ειναι αυτός που θα κρίνει την περαιτέρω αντιμετώπιση. Και εδώ, στην Ελλάδα, είδαμε στα ιατρεία μας αρκετά περιστατικά στρεπτοκοκικκής φαρυγγιτιδας τον τελευταίο μήνα, αλλά δεν μπορώ να πω ότι είναι περισσότερα από αυτά που βλέπουμε συνήθως αυτή την περίοδο”.