Το λιγότερο εννέα, όλα παιδιά, είναι τα θύματα από στρεπτόκοκκο Α στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το Μπέλφαστ πένθησε τελευταίο για τη μικρή Στέλλα-Λίλι ΜακΚορκιντέιλ. 

Κι ενώ οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διάφορους ιούς που «ξεμύτισαν» μετά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, υπάρχουν αρκετοί που είτε δεν ξέρουν ή δεν ασχολούνται. 

Μια 22χρονη μητέρα από τη Βρετανία περιέγραψε τις δύσκολες ώρες που πέρασε με την 5χρονη κόρη της, η οποία μολύνθηκε από στρεπτόκοκκο Α, προτρέποντας τους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο νοσοκομείο αν οι ίδιοι ανησυχούν γιατί είναι άρρωστα, καθώς μπορεί να δίνουν «μάχη» με τη θανατηφόρα νόσο.

Η νεαρή μητέρα, Τάνια Ντόσον, σοκαρίστηκε όταν είδε την κόρη της, Λίρα, να παλεύει με τη σοβαρή ασθένεια. Η μικρή άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα το Σάββατο και η 22χρονη μητέρα πίστευε ότι ήταν ένα συνηθισμένο κρυολόγημα.



Σε αυτήν την περίπτωση, η κατάσταση της Λίρα επιδεινώθηκε, μέχρι που δυσκολευόταν να φάει ή να πιει οτιδήποτε. Λίγο αργότερα δεν μπορούσε να καταπιεί ούτε το σάλιο της και δεν ήταν σε θέση να σηκώσει το κεφάλι της από το μαξιλάρι της. Έτσι μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο από τη μητέρα της.

«Στην αρχή νόμιζα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά δεν ήξερα τίποτα γι' αυτή την ασθένεια μέχρι το βράδυ της Κυριακής», είπε η Τάνια από την περιοχή Σκάνθορπ: «Νόμιζα ότι θα πέθαινε».

Οι γιατροί αρχικά θεώρησαν ότι η Λίρα είχε προσβληθεί από αμυγδαλίτιδα και της έδωσαν κάποια φάρμακα για να την αντιμετωπίσει. Ωστόσο, αυτό δεν βοήθησε, καθώς το πεντάχρονο παιδί συνέχισε να δυσκολεύεται να ικανοποιήσει κάποιες βασικές ανάγκες, όπως να φάει.



«Ένιωθα τόσο κακός γονιός γιατί δεν μπορούσα να κάνω τίποτα», συνέχισε η 22χρονη μητέρα. «Έδειχνε πολύ αδύναμη. Δεν μπορούσε να φάει ή να πιει τίποτα ή να καταπιεί το σάλιο της. Δεν είχα καν συνειδητοποιήσει ότι ένα παιδί σε αυτή την ηλικία μπορεί να πάθει κάτι τέτοιο», συνέχισε, τονίζοντας: «Ήμουν στο τηλέφωνό μου όλη τη νύχτα, την άκουγα να αναπνέει...».

Η 5χρονη Λίρα έλαβε μερικά ακόμη φάρμακα για τη θεραπεία της ασθένειας και αναρρώνει σιγά σιγά. Ωστόσο, η μητέρα της αισθάνεται ότι δεν παίρνουν όλοι τη μόλυνση από στρεπτοκόκκο στα σοβαρά.

«Φοβάμαι να σκεφτώ τι θα μπορούσε να είχε συμβεί αν δεν την πήγαινα στο νοσοκομείο τόσο γρήγορα», είπε η Τάνια, απευθύνοντας έκκληση στους γονείς: «Αν δείτε υψηλή θερμοκρασία ή ακόμα και εξάνθημα από την πάνα, να μεταφέρετε τα παιδιά σας για έλεγχο».