Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Βασίλης Σκουρής Σωτήρης Ξενάκης
giatroi
Υγεία

Έτσι θα γυρίσουν οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο ΕΣΥ - Όσα είπε ο Θάνος Πλεύρης

Για δικαίωση κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ

Στην απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή στο ΕΣΥ των ανεμβολίαστων υγειονομικών  αναφέρθηκε ο Θάνος Πλεύρης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ,  έκανε γνωστό ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τα υπομνήματα που έστειλε το υπουργείο στο ΣτΕ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε κάτι διαφορετικό από αυτά που είχε στείλει όταν η Ολομέλεια του Δικαστηρίου έκρινε το μέτρο συνταγματικό, ενώ διαμήνυσε ότι «θα σεβαστούμε και θα εφαρμόσουμε την απόφαση του ΣτΕ, αλλά δεν θα επιτρέψουμε να γίνει δυναμίτιδα στη δημόσια υγεία».

Εξήγησε ότι αυτή τη φορά το δικαστήριο ζήτησε αξιολόγηση επιστημονικού οργάνου, σημειώνοντας όμως ότι τις προηγούμενες φορές που είχε κρίνει το ΣΤΕ το μέτρο συνταγματικό, το υπουργείο δεν είχε στείλει γνωμάτευση επιστημονικού οργάνου, αλλά την απόφαση της Ολομέλειας.

Επανέλαβε, πάντως, ότι εφόσον το δικαστήριο αποφάσισε πως πρέπει να υπάρχουν στο σύστημα υγείας γιατροί που δεν πιστεύουν στην επιστήμη τους, θα εφαρμοστεί η απόφαση, αλλά με όρους που η επικινδυνότητα για τη δημόσια υγεία είναι η μικρότερη δυνατή.

Ο υπουργός εξήγησε ότι αναμένουν πρώτα τη δημοσίευση της απόφασης του δικαστηρίου ώστε να δουν ακριβώς τι υποχρεώσεις έχουν και εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση να αφήνει δυνατότητα στο υπουργείο να επανέλθει.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις που παρατηρούνται σε ορισμένα φάρμακα, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα το Υπουργείο Υγείας προχώρησε σε ευρεία απαγόρευση εξαγωγής φαρμάκων στα οποία παρουσιάζονται ελλείψεις.

Παράλληλα ανέφερε ότι έχει ζητηθεί να γίνει έλεγχος στις πολυεθνικές, καθώς έγιναν καταγγελίες για 5 πολυεθνικές εταιρείες ότι δεν έκαναν τις εισαγωγές που απαιτεί ο νόμος.

Ο κ. Πλεύρης εκτίμησε ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί στο μέτρο του εφικτού, τονίζοντας ότι υπάρχει παγκόσμια έλλειψη φαρμάκων λόγω της μειωμένης παραγωγής εξαιτίας του ενεργειακού κόστους.

Για δικαίωση κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ 

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ανέφερε ότι ήταν «αναμενόμενο, αφού ο υπουργός Υγείας κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας. Είναι δικαίωση για την ΠΟΕΔΗΝ για τη μετριοπαθή στάση που έχει επιδείξει σε αυτό το μείζον ζήτημα. Ο μαζικός εμβολιασμός βοήθησε εν πολλοίς στη σημερινή καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Αυτό είναι μήνυμα προς όλους. Η τακτική της ΠΟΕΔΗΝ δικαιώθηκε» και πρόσθεσε:

«Οι συνάδελφοι που βρίσκονται σε αναστολή επιστρέφουν. Απομένει πια να ρυθμισθεί η εκκρεμότητα του μισθού από 14/04/2022 που σαφώς δικαιούται ο υπουργός Υγείας να περιμένει την καθαρογραφή της απόφασης. Ο υπουργός Υγείας δείχνει γρήγορα αντανακλαστικά και αυτό είναι προς τιμήν του».