Συντριπτικά υπέρ του εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού είναι τα αριθμητικά στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα οποία έχει ήδη καταθέσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να τεκμηριώσει με απόλυτα στοιχεία την πολιτική της παράτασης του καθεστώτος της αναστολής εργασίας για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς της χώρας μας. Τα εν λόγω στοιχεία παρουσιάζει σήμερα κατ’ αποκλειστικότητα το parapolitika.gr.

Δείτε το έγγραφο (ΕΔΩ)

Υπενθυμίζεται ότι η νέα παράταση διαρκεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και θα επανεξετασθεί τυχόν νέα παράταση, καθώς η πανδημία καλά κρατεί.

Έτσι, ακόμη και στις χρονικές περιόδους κατά τις οποίες είχε σημειωθεί στη χώρα μας ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, συνοδευόμενη από μεγάλη αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19, αλλά και των ανθρωπίνων απωλειών εξαιτίας επιπλοκών της νόσου, ακόμη και τότε, λοιπόν, οι ανεμβολίαστοι και οι μερικώς εμβολιασμένοι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν σαφώς περισσότεροι από τους πλήρως εμβολιασμένους διασωληνωμένους ασθενείς, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστό επί του συνόλου των διασωληνωμένων.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα οποία έχει καταθέσει ο Θάνος Πλεύρης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από τις 2 Αυγούστου 2021 έως τις 2 Ιανουαρίου 2022, δηλαδή κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2021, από το σύνολο των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID – 19 ποσοστό κατά μέσο όρο 83,51% αυτών ήταν ανεμβολίαστοι και μερικώς εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι για το χρονικό διάστημα από τις 15 Νοεμβρίου 2021 έως τις 12 Δεκεμβρίου 2021 υπήρξε αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων που σχετίζονταν με το νέο κορονοϊό, σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενώ από τις 10 Ιανουαρίου 2022 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022 σημειώθηκε έτι περαιτέρω αύξηση των θανάτων από επιπλοκές της νόσου COVID - 19.

Έτσι, σε σύνολο 6.460 θανάτων, οι 3.722 αφορούσαν ανεμβολίαστους και μερικώς εμβολιασμένους, ενώ οι 2.688 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι το ποσοστό της κάλυψης του ενήλικου πληθυσμού της χώρας μας σε εμβολιασμό κατά του νέου κορονοϊού έφτασε τον Μάρτιο του 2022 το 81%, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη έφτασε επίσης το 91,2% για τον πληθυσμό ηλικίας 60 ετών και άνω. Ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, οι θάνατοι μεταξύ των ανεμβολίαστων και των μερικώς εμβολιασμένων συνανθρώπων μας είναι περισσότεροι σε σχέση με εκείνους μεταξύ των πλήρως εμβολιασμένων.

Όσον αφορά τις διασωληνώσεις, κατά την ίδια χρονική περίοδο, σε σύνολο 2.475 διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19, οι 1.721 διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν ανεμβολίαστοι και μερικώς εμβολιασμένοι και οι 754 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι. Με άλλα λόγια, ποσοστό ίσο με 69,5% επί των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 ήταν ανεμβολίαστοι και μερικώς εμβολιασμένοι, έναντι ποσοστού ίσου με 30,5% επί των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19 που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.