Ανοίγει σήμερα Τετάρτη (12/10), η ειδική πλατφόρμα στην οποία γιατροί δέκα ειδικοτήτων μπορούν να δηλώσουν τη διαθεσιμότητά τους για ένταξη στον θεσμό του προσωπικού γιατρού.

Πρόκειται για μία λύση «ανάγκης», προκειμένου να καλυφθούν οι πολίτες σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει επάρκεια στις ειδικότητες της γενικής ιατρικής και της παθολογίας, δηλαδή κυρίως στην Αττική και λιγότερο σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η διαδικασία δήλωσης συμμετοχής από την πλευρά των γιατρών ειδικοτήτων είναι απλή και δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά. Στη συνέχεια, οι γιατροί θα πρέπει να συνάψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα τους επιτρέψουν να εργαστούν ως «προσωπικοί γιατροί».

Το Υπουργείο Υγείας δίνει χρονικό περιθώριο περίπου 20 ημερών στους γιατρούς ειδικοτήτων, για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου αριθμού.

Συμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας, απαιτούνται περίπου 500 ειδικοί γιατροί για να καλυφθούν με επάρκεια οι ανάγκες των κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής, όπου εντοπίζονται και οι περισσότερες ελλείψεις.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες, Τρίτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε λίγες ημέρες από τώρα, θα υπάρχουν κι άλλοι γιατροί στο σύστημα, «για αυτό έχουμε πει στους πολίτες ότι δεν χρειάζεται αν δεν βρίσκουν γιατρό τώρα να πηγαίνουν να εγγραφούν σε γιατρό μακριά από την κατοικία τους. Και πιστεύουμε ότι προς τα τέλη Οκτωβρίου θα υπάρχει αυτή η πληθώρα των γιατρών για να διασφαλίσουμε την άνοδο από τα 4,5 εκατομμύρια πολίτες που είμαστε τώρα, μέχρι τα 6 εκατομμύρια».

Όταν καλυφθούν όλα τα κενά σε γιατρούς, οι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται στην ειδική πλατφόρμα (ή μέσω των φαρμακείων) για να επιλέξουν την ειδικότητα της αρεσκείας τους, ανάμεσα στις 10 ειδικότητες γιατρών που έχουν ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευσή τους στην Παθολογία.

Αυτοί οι γιατροί αναμένεται να είναι:

α) αιματολόγοι, β) γαστρεντερολόγοι, γ) ενδοκρινολόγοι-διαβητολόγοι, δ) καρδιολόγοι, ε) νευρολόγοι, στ) νεφρολόγοι, ζ) ρευματολόγοι, η) παθολόγοι- ογκολόγοι, θ) πνευμονολόγοι-φυματιολόγοι και ι) γιατροί φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, εκτιμάται πως η πλατφόρμα για τους πολίτες θα ανοίξει στο τέλος Οκτωβρίου.

Με ποια κριτήρια θα επιλέγουν οι πολίτες τον «προσωπικό γιατρό» ειδικότητας

Από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την επιλογή του προσωπικού τους γιατρού.

Οι πολίτες δεν χρειάζεται να έχουν ειδικά κριτήρια για την επιλογή «προσωπικού γιατρού ειδικότητας», παρά μόνο εάν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.

Π.χ. Όσοι πάσχουν από κάποιο ειδικό νόσημα θα δηλώσουν προσωπικό γιατρό, την ειδικότητα του θεράποντος γιατρού για την πάθησή τους, πχ ο καρδιοπαθής τον καρδιολόγο, η γυναίκα με οστεροπόρωση τον ενδοκρινολόγο, ή ο μεταμοσχευμένος, τον νεφρολόγο κ.ο.κ.

Αν κάποιος πολίτης, ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει ειδικό πρόβλημα υγείας, τότε μπορεί επιλέγει γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας, καθώς ο ειδικός γιατρός δεν θα προσφέρει υπηρεσίες πάνω στην ειδικότητά του, αλλά μόνο ως “προσωπικός γιατρός”. Δηλαδή θα συνταγογραφεί εξετάσεις και φάρμακα και στα ειδικότερα προβλήματα υγείας, θα παραπέμπει στους γιατρούς της αντίστοιχης ειδικότητας.

Οι συγκεκριμένες παθολογικές ειδικότητες επιλέχθηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτό. Είναι γιατροί που γνωρίζουν παθολογία και μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις τα πάντα. Στο ειδικό πρόβλημα, θα παραπέμπουν πάντα τον ασθενή σε αντίστοιχο ειδικό γιατρό.

Πηγή: iatropedia.gr