Μεγάλη ανησυχία έχει δημιουργήσει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της οξείας ηπατίτιδας, που «χτυπά» τα παιδιάΣύμφωνα με δύο νέες βρετανικές μελέτες, ο ιός της οξείας ηπατίτιδας, που πλήττει παιδιά σχετίζεται με τον ιό AAV2, ενώ δεν υπάρχει σύνδεση της ηπατίτιδας με τον κοροναϊό.

Σημειώνεται πως από τον περασμένο Απρίλιο έχουν αναφερθεί τουλάχιστον 1.010 πιθανά κρούσματα σε 35 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σύμφωνα με τις δύο νέες μελέτες, ο ιός AAV2 (adeno-associated virus 2) ανιχνεύθηκε σε υψηλά επίπεδα σε ασθενείς με αγνώστου αιτιολογίας ηπατίτιδα.

Ο AAV2 δεν είναι αδενοϊός αλλά μέλος της οικογένειας των παρβοϊών. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, δεν προκαλεί ασθένεια από μόνος του, ενώ συχνά συνοδεύει λοιμώξεις από αδενοϊούς.

Οι ερευνητές εντόπισαν τον ιό σε πολύ υψηλά επίπεδα στο αίμα και στο ήπαρ των ασθενών που εξέτασαν, ενώ βρέθηκε επίσης, ότι αναπαράγεται στο ήπαρ. Ο AAV2 απουσίαζε ή υπήρχε μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο αίμα και στο ήπαρ των παιδιών της ομάδας ελέγχου που δεν είχαν οξεία ηπατίτιδα.