Οι αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων Covid-19 θα πρέπει να αλλάξει ώστε να καλύπτει τα στελέχη που επικρατούν σήμερα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη σύσταση ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολίων και Σχετικών Βιολογικών Προϊόντων αποφάσισε με 19 ψήφους υπέρ και 2 κατά να προτείνει την τροποποίηση των εμβολίων ώστε να καλύπτουν την παραλλαγή Όμικρον.

Η τελική απόφαση πάντως θα ληφθεί τον Ιούλιο από την FDA, οι οποία συνήθως συμμορφώνεται με τις συστάσεις των συμβούλων της.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα μέλη της επιτροπής τάχθηκαν υπέρ της ανάπτυξης εμβολίων που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της Όμικρον, οι οποίες είναι τα πλέον μεταδοτικά στελέχη κοροναϊού που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα, χωρίς όμως να υπάρχουν ενδείξεις σοβαρότερης νόσου.

Μια εναλλακτική λύση θα ήταν εμβόλια που στοχεύουν το στέλεχος BA.1, την αρχική βερσιόν της Όμικρον, το οποίο προκάλεσε νέο πανδημικό κύμα το περασμένο φθινόπωρο.

Η FDA ελπίζει ότι η εκστρατεία αναμνηστικού εμβολιασμού με το προσαρμοσμένο εμβόλιο θα μπορεί να ξεκινήσεις στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, δήλωσε ο δρ Πίτερ Μαρκς, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Παραγόντων της FDA.

«Όσο καλύτερα ταιριάζουν τα εμβόλια με το στέλεχος που κυκλοφορεί τόσο καλύτερη πιστεύουμε ότι θα είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και πιθανώς η διάρκεια της προστασίας» είπε ο Μαρκς στη συνάντηση των συμβούλων.