Μία πολύ σημαντική δημόσια παρέμβαση πραγματοποίησε την 1η Ιουνίου η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ).

Κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό υπουργείο Υγείας η χώρα μας να διεκδικήσει με αυτοπεποίθηση και επάρκεια τη συμμετοχή της στα μεγάλα έργα πολιτικής του Ευρωπαϊκού Σχέδιου για τον Καρκίνο και στα έργα έρευνας και τεχνολογίας της Αποστολής για τον Καρκίνο, καθώς η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο αριθμό επιφανών επιστημόνων και ερευνητών εντός και εκτός της χώρας, καθώς και σημαντικό αριθμό έμπειρων ασθενών και επιβιωσάντων από τον καρκίνο.

Η ΕΛΛΟΚ υπενθυμίζει, μάλιστα, κάποιες πολύ σημαντικές αλήθειες:

- Ο καρκίνος θα πρέπει πλέον να αποκαλείται με το όνομά του και να μην σχετίζεται άμεσα με το τέλος της ζωής. Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή ασθένεια, για την οποία σήμερα υπάρχουν πολλές θεραπείες και οφείλει να αντιμετωπίζεται τόσο από τους ασθενείς όσο και από την κοινωνία όχι ως εμπόδιο αλλά ως αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα.

· Ο καρκίνος δεν αποτελεί ένα «τέλος», αλλά μία «διαδρομή», την οποία για να διανύσουν οι ασθενείς και οι οικείοι τους χρειάζονται υποστήριξη και φροντίδα, τόσο από τον περίγυρό τους, όσο και από τους συλλόγους τους και την πολιτεία.

· Η εμπειρία της νόσου μπορεί να γίνει πυξίδα για άλλους/άλλες ασθενείς, συμβάλλοντας στη θετική έκβασή τους.

· Οι ασθενείς και οι επιβιώσαντες εξακολουθούν να απολαμβάνουν κάθε τους ημέρα, υπάρχουν και ονειρεύονται για τους ίδιους, για τους δικούς τους, για την ίδια τη ζωή!

· Δεν ζούμε μόνο μια φορά, ζούμε κάθε μέρα!

· Αγωνιζόμαστε όλοι και όλες μαζί για έγκαιρη, καθολική και ισότιμη ογκολογική περίθαλψη και φροντίδα!

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα κατά του Καρκίνο παρέχει στις χώρες μέλη της ΕΕ μεγάλες και ανεπανάληπτες ευκαιρίες βελτίωσης της ογκολογικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένης της ποιότητας ζωής των ασθενών και της επιβίωσης από τον καρκίνο.

Έτσι, η έναρξη ανοικτής συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας και όλων των δημοσίων φορέων που εμπλέκονται με τον καρκίνο, με τους εκπροσώπους ασθενών, τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες στο χώρο της ογκολογίας, τα ινστιτούτα ερευνών και την ακαδημαϊκή κοινότητα, προκειμένου να δημιουργηθούν ισχυρές ομάδες εργασίας σε κάθε τομέα του προγράμματος, από την πρόληψη, έγκαιρη, διάγνωση και θεραπεία, ποιότητα ζωής και ανακουφιστική φροντίδα είναι επιβεβλημένη.

Άλλωστε, οι περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Βέλγιο, ΗΒ, κ.ά.) έχουν ήδη δημιουργήσει αντίστοιχες δομές σε εθνικό επίπεδο.