Δύο αλλά όχι ξένοι
Δύο αλλά όχι ξένοι Σπύρος Χαριτάτος Μπάγια Αντωνοπούλου
EVLOGIA_PITHIKON
Υγεία

Παγκόσμιος συναγερμός για την «ευλογιά των πιθήκων»: Άλλα τέσσερα άτομα εντοπίστηκαν με τον ιό στη Βρετανία

Πώς μεταδίδεται

 Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει με τον νέο ιό που φαίνεται ότι εξαπλώνεται και στην Ευρώπη. Πρόκειται για την ευλογία των πιθήκων, έναν ιό που προκαλεί πολλά προβλήματα, επίπονα συμπτώματα, με ενδεχόμενο να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο skai.gr, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα της daily mail τέσσερα ακόμη άτομα έχουν διαγνωστεί με ευλογιά πιθήκων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα σε επτά.

 Όπως αναφέρει η Dailymail πρόκειται για τέσσερις ομοφυλόφιλους άνδρες,  χωρίς να έχει προηγηθεί όπως φαίνεται ταξίδι του στην Αφρική.

 Δεν συνδέονται με τις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά δύο από τους νέους ασθενείς είναι γνωστοί μεταξύ τους.

 Τα αρχικά συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, οσφυαλγία, πρησμένους λεμφαδένες, ρίγη και εξάντληση.

 Μπορεί να αναπτυχθεί ένα εξάνθημα, το οποίο αλλάζει και περνά από διαφορετικά στάδια πριν τελικά λάβει μορφή ψώρας, προτού υποχωρήσει.

 Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρονται στη ΛΔΚ και τη Νιγηρία.

 Το 2003, η ασθένεια εντοπίστηκε στις ΗΠΑ όταν εκδηλώθηκε ξέσπασμα μετά την εισαγωγή τρωκτικών από την Αφρική.

 Τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018, όταν τρία άτομα προσβλήθηκαν από τον ιό αφού ένας άνδρας επέστρεψε από τη Νιγηρία, συμπεριλαμβανομένης μιας νοσοκόμας του NHS.

 Το περιστατικό σήμαινε ότι περισσότεροι από 50 άνθρωποι είχαν προειδοποιηθεί ότι είχαν εκτεθεί στον δυνητικά θανατηφόρο ιό, ωστόσο δεν καταγράφηκαν άλλα κρούσματα από αυτό το ξέσπασμα.

 Ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα μέσω «σκασμένου δέρματος», της αναπνευστικής οδού ή των ματιών, της μύτης ή του στόματος.

 Μπορεί να διαδοθεί μεταξύ των ανθρώπων μέσω σταγονιδίων στον αέρα και αγγίζοντας το δέρμα ενός μολυσμένου ατόμου ή αγγίζοντας αντικείμενα που έχουν μολυνθεί από αυτά.