Εύλογη όσο και έκδηλη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στη χώρα μας η νέα, σοβαρή αύξηση των ημερήσιων καταγεγραμμένων κρουσμάτων κορονοϊού, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη αύξηση της διασποράς στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Το στοιχείο, όμως, που θα κρίνει την τύχη της πανδημίας στο άμεσο μέλλον δεν είναι τόσο το ύψος των κρουσμάτων όσο η πορεία που θα εμφανίσουν οι τιμές των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων να κλίνει, μέχρι στιγμής, προς το αισιόδοξο σενάριο, εκείνο της περαιτέρω υποχώρησης των τιμών των εν λόγω δεικτών.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εξάπλωση του στελέχους Β.Α.2, δηλαδή της παραλλαγής Ομικρον 2 του νέου κορονοϊού, είμαστε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά Γκίκας Μαγιορκίνης
Χαρακτηριστικό της ανησυχίας και του προβληματισμού είναι το ότι ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποιεί, μέσω των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ», ότι, «με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εξάπλωση του στελέχους Β.Α.2, δηλαδή της παραλλαγής Ομικρον 2 του νέου κορονοϊού, είμαστε πλέον σε αχαρτογράφητα νερά».

Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος σπεύδει να εξηγήσει ότι, «ακόμη κι αν θεωρήσουμε πως οδεύουμε προς το χειρότερο σενάριο ως προς την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να προκαλεί κάτι περισσότερο από μια ήπια επιβάρυνση στο σύστημα Υγείας».

Προς το παρόν, λοιπόν, παρά το ότι η αύξηση της διασποράς του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι οφθαλμοφανής, με τα ημερήσια καταγεγραμμένα κρούσματα να υπερβαίνουν πλέον ακόμη και τα 26.000, σημειώνοντας σε ορισμένες ημέρες αύξηση ακόμη και κατά... 200% σε σχέση με τη διασπορά της προπερασμένης εβδομάδας, οι τιμές των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών, δηλαδή ο αριθμός των εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, των διασωληνωμένων ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο COVID-19, καθώς και των ανθρώπινων απωλειών συνεχίζουν την καθοδική τους πορεία - αν και όχι με εκείνη την ταχύτητα που θα ευχόταν κανείς.

Τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Γκεμπρεγέσους, δήλωσε την Τετάρτη ότι η διεθνώς παρατηρούμενη αύξηση των νέων κρουσμάτων «θα μπορούσε να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, τη στιγμή, μάλιστα, κατά την οποία ορισμένες χώρες αναφέρουν επίσης μείωση στα διενεργούμενα διαγνωστικά τεστ».

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το υψηλότερο άλμα σημειώθηκε στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού, η οποία περιλαμβάνει τη Νότια Κορέα και την Κίνα, όπου τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 25% και οι θάνατοι κατά 27%, με την Αφρική να σημειώνει αύξηση κατά 12% στα νέα κρούσματα και 14% στους θανάτους και την Ευρώπη αύξηση κατά 2% στα κρούσματα, αλλά χωρίς κάποιο άλμα στους θανάτους.

Άλμπερτ Μπουρλά: Αίτηση στον FDA των ΗΠΑ για τέταρτη δόση

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της φαρμακευτικής Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό θα καταστεί, το προσεχές χρονικό διάστημα, άμεσα αναγκαία, ενώ ανακοίνωσε ότι η εταιρεία κατέθεσε αίτηση στην Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) των ΗΠΑ, προκειμένου να λάβει αδειοδότηση για κατεπείγουσα χορήγηση της τέταρτης δόσης, δηλαδή δεύτερης ενισχυτικής δόσης, στους πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών.

Συγκεκριμένα, ο Αλμπερτ Μπουρλά δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η Ομικρον ήταν η πρώτη που μπόρεσε να παρακάμψει την ανοσολογική προστασία που έχουμε δώσει, αλλά επίσης η διάρκεια της προστασίας δεν είναι πολύ μεγάλη. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε -και δουλεύουμε πολύ προσεκτικά αυτή τη στιγμή σε αυτό- είναι ένα εμβόλιο που όχι μόνο θα προστατεύει έναντι όλων των μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένης της Ομικρον, αλλά θα μπορεί να προστατεύει και για τουλάχιστον έναν χρόνο».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, όμως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε την προηγούμενη Δευτέρα ότι η συζήτηση για την τέταρτη δόση, η οποία διεξάγεται στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, «δεν αφορά τα άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά άτομα μεγάλης ηλικίας, με αυξημένο κίνδυνο νόσησης, λόγω ηλικίας, όπου ξέρουμε ότι υπάρχει η γήρανση και του ανοσοποιητικού συστήματος, η ανοσογήρανση».

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 19/3